Dinkić: Hoćemo i jare i pare

Mlađan Dinkić i Predrag Bubalo predstavili su planove Vlade za ulaganje novca iz Nacionalnog investicionog plana u privredni razvoj.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 25.08.2006.

17:07

Default images

Novcu se mogu nadati izvoznici, ali i oni koji tek planiraju da započnu posao. Najveći deo novca ide u nerazvijene opštine. Iz Nacionalnog investicionog plana 165 miliona evra biće uloženo da se podstaknu preduzetništvo, zapošljavanje i privredni razvoj.

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da bi plasiranje tog novca trebalo da omogući ravnomerniji regionalni razvoj: "Šestina od ukupnog novca ide u Beograd, a pet šestina u sve ostale opštine. Proporcionalno stepenu siromaštva, više po glavi stanovnika dobijaju nerazvijena područja. Što je normalno, jer tamo je potrebno da država uloži više novca."

Vlada je za sada odobrila 150 miliona evra za projekte namenjene privredi. Novac iz Nacionalnog investicionog plana predviđen je za podršku izvoznicima, za mikrokredite, kao i za pokretanje preduzeća.

Kao vrlo važan projekat koji bi trebalo da privuče investitore, ministri ističu izgradnju 49 industrijskih zona i parkova u Srbiji: "Da jednom rečju, svoju poslovnu ideju može vrlo brzo da realizuje, da može doći, odabrati objekat ili odlučiti se da se gradi objekat gde je sve već pripremljeno i gde može vrlo brzo da realizuje svoju poslovnu ideju", kaže Predrag Bubalo ministar privrede.
Predrag Bubalo
Kako je juče najavljeno, 800 miliona evra iz Nacionalnog investicionog plana Vlada je namenila za izgradnju dve deonice Koridora 10. Istovremeno se od Pariskog kluba traži otpis dela preostalog duga, jer će se taj novac uložiti u infrastrukturu i zaštitu životne sredine:

"Želimo i jare i pare. Želimo da otpišemo dug i izgradimo Koridor sopstvenim sredstvima. Koincidencija je da je iznos koji mi možemo da otpišemo od Pariskog kluba poverilaca u zemenu za investicije oko 850 miliona evra, a za izgradnju Koridora je potrebno 800 miliona", kaže Mlađan Dinkić, ministar finansija.

Vlada Srbije računa da će i Grčka finansirati Koridor 10 sa 100 miliona evra iz Helenik plana. Radovi treba da počnu iduće godine i predviđeno je da traju tri do četiri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: