Iz NIP-a za Koridor 10

Vlada Srbije investiraće iz Nacionalnog investicionog plana više od 800 miliona evra u izgradnju deonice autoputa Koridor 10.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.08.2006.

15:45

Default images

Radi se o dve deonice dužine oko 150 kilometara, od Niša do Dimitrovgrada, i od Leskovca do makedonske granice. U Vladi kažu da je to prvi pokazatelj oporavka srpske privrede. Takođe, najpoznatije skijalište u Srbiji, na planini Kopaonik, ove zime dobiće dve nove žičare.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica najavio je da će Srbija iz sopstvenih sredstava finansirati izgradnju deonice autoputa Koridor 10, na jugu Srbije, ukupne vrednosti 900 miliona evra.

Koštunica je na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade rekao da je to prva velika strateška investicija, posle dugog perioda, koja će biti samostalno finansirana, i dodao da je to dobar pokazatelj da je srpska privreda "stala na svoje noge".

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić naveo je da se radi o izgradnji deonice autoputa od Leskovca do makedonske granice, i od Niša do Dimitrovgrada, dužine 150 kilometara. On je rekao da će Srbija izgradnju autoputa finansirati sa oko 800 miliona evra, iz sredstava od privatizacije Mobi 63 i dve banke, a grčka vlada će od Heleniki plana pomoći sa oko 100 miliona evra. "Srbija prvi put ima izuzetan višak od privatizacionih prihoda, jer je samo od tri transakcije (prodaja Mobi 63 i dve banke) dobila 1,65 milijardi evra", rekao je Dinkić.

On je rekao da je Ministarstvo finansija uputilo pismo Pariskom klubu poverilaca sa inicijativom da se zameni do milijardu dolara spoljnog duga za investicije na Koridoru 10, u ekološke projekte i izgradnju lokalne infrastrukture u siromašnim opštinama Srbije. Ukupan dug prema Pariskom klubu je oko 1,6 milijardi evra, imamo 17 zemalja kreditora i sa svima smo spremni da krenemo u pregovore o zameni duga za investicije, naveo je Dinkić.

"To znači da je Vlada Srbije spremna da, na primer, nekoj nemačkoj firmi omogući izvođenje radova na izgradnji autoputa u iznosu od visine duga Srbije prema toj zemlji", objasnio je Dinkić i dodao da će radovi početi nakon odgovora Pariskog kluba.

Ministar za kapitalne investicije Srbije Velimir Ilić rekao je da u Srbiji trenutno ima puno radova na izgradnji puteva, a malo spremnih izvođača, tako da se na mnogim putnim pravcima čeka mesecima da radovi počnu. On je apelovao na nezaposlene da se prekvalifikuju jer je Srbiji potrebno mnogo više rukovalaca građevinskim mašinama, asfaltera, a posebno građevinsko-saobraćajnih inženjera.

... i za žičare

Juče je počela i izgradnja žičara na stazama Duboka 1 i Duboka 2. Radove finansira Vlada Srbije, novcem iz Nacionalnog investicionog fonda, a planirano je da u razvoj srpskog turizma iduće godine bude uloženo 50 miliona evra.

Radove na izgradnji žičara, vredne osam miliona evra, juče su simbolično otvorili ministar turizma Bojan Dimirijević, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić i ministar finansija Mlađan Dinkić. Da bi se neko popeo od Konaka do Pančićevog vrha nekada je bilo potrebno 25 minuta. Otkad je zimus izgrađena nova žičara, stiže se pet puta brže. Iste takve četvorosedne žičare biće postavljene i na stazama Duboka 1 i Duboka 2. Predviđeno je da se žičare kreću brzinom od pet metara u sekundi, da u jednom satu prevezu od 1.800 do 2.400 ljudi, i da počnu da rade do 20. decembra ove godine.

Mlađan Dinkić je rekao da će novac prikupljen od korišćenja žičara biti upotrebljen za dalju izgradnju i održavanje skijališta. Prošle zime žičare na Kopaoniku prevezle su tri miliona skijaša. To je rekord koji mnogi pripisuju i tome što je najzad počelo da se ulaže u skijališta.

Kako bi turiste privukao i u druge zimske centre, ministar turizma Bojan Dimitrijević za narednu godinu najavio je ulaganja od 12 miliona evra u skijališta na Goliji, Zlatiboru, Divčibarama i na Staroj planini. "Stara planina će do kraja dodine dobiti modernu žičaru i ski-lift. Mislim da je u turizam, kao najperspektivniju granu, potrebno ulagati od 50 do 100 miliona evra godišnje, ali bi to većim delom trebalo da budu pare privatnog sektora, koji to već prepoznaje kao dobar biznis", kaže Dimitrijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: