Ilić: Nastavak radova na obilaznici

Ministar za kapitalne investicije Srbije Velimir Ilić najavio je nastavak gradnje obilaznice oko Beograda, na sektoru četiri, dužine 7,7 kilometara, čija je vrednost 150 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2006.

16:09

Default images

On je kazao da bi radovi trebalo da budu završeni za dve godine i da je 30 miliona evra obezbeđeno iz Nacionalnog investicionog programa, a 120 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke i Evropske agencije za rekostrukciju.

"Radovi će početi odmah", rekao je Ilić objasnivši da će izvođač biti nacionalni konzorcijum na čelu sa "Mostogradnjom" i "Planumom", čime će se realizovati ugovori koji su sklopljeni pre nekoliko godina.

Prva faza sektora četiri, od Ostružnice do Orlovače, odnosno Ibarske magistrale, počeće da se radi odmah, nešto kasnije radiće se i druga faza od Orlovače do Bubanj potoka, paralelno sa radom na mostu na Dunavu kod Vinče. Radovi na obilaznici oko Beograda pomoćiće domaćim putarima i građevinarima da zaposle svoje kapacitete, rekao je Ilić i pozvao sve građevinske firme da se dobro organizuju, a neke od njih da završe proces privatizacije do kraja.

On je rekao da je posao oko obilaznice pitanje opstanka domaćih građevinara, jer ako ne budu radili organizovano i budu kasnili "neće imati šanse da se vrate na velika vrata tamo gde su nekad bile".

"Autoput kroz Beograd se pretvorio u gradsku saobraćajnicu. To je nedopustivo i mi smo od EU dobili ozbiljno upozorenje da ubrzamo radove, pogotovu zbog mosta Gazela, preko koga dnevno prođe 160.000 vozila. Zbog toga smo postali čep na Koridoru 10", rekao je ministar.
Direktor "Puteva Srbije" Branko Jocić kazao je da će na sektoru četiri pored izgradnje puta, biti urađeno i sedam mostova i dva tunela - Lipac i Železnik i da je dosadašnja vrednost završenog posla oko obilaznice 48,2 miliona evra.

Sanacija Pančevačkog mosta

Priprema projektne dokumentacije za sanaciju Pančevačkog mosta na Dunavu, koju radi Saobraćajni institut CIP, trebalo bi da bude završen za 15 dana, izjavio je ministar za kapitalne investicije Srbije Velimir Ilić.

On je rekao da su u toku ispitivanja opterećenja i da će sanacija biti rađena fazno, a najpre će se sanirati, gde je to moguće, delovi mosta dok je saobraćaj još u toku. Zbog izuzetno lošeg stanja Pančevačkog mosta Uprava za javne nabavke je posao dala CIP-u bez tenderske procedure i po hitnom postupku. Na Pančevačkom mostu, kaže Ilić, zbog korozije sa mosta otpadaju delovi, a ima pukotina dužine i do 20 metara.

Rekonstrukcija Autokomande od septembra

Rekonstrukcija saobraćajnog čvora Autokomanda, koja podrazumeva obnovu šina, kolskog pribora i konzervaciju mosta, počeće polovinom septembra i trajaće 90 dana, rekla je zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović.

Gradske vlasti su za taj posao izdvojile 432,1 milion dinara, a obaviće ga kompanije Svitelski i Kalinger iz Austrije. Ove firme su izabrane jer su ponudile najnižu cenu na tenderu. Podizvođači radova su domaće firme "Minel", "Mostogradnja" i "Intergradnja", a koordinator čitavog posla biće gradski menadžer Bojan Stanojević.

Radovi će se izvoditi na delu Bulevara oslobođenja od Veterinarskog fakulteta do same Autokomande, petlje iznad autoputa Beograd - Niš, a trebalo bi da počnu uporedo sa završetkom sličnih radova u Savskoj ulici.

Rekonstrukcija Autokomande je deo projekta "Obnova Beograda", odnosno rekonstrukcije brojnih tramvajskih deonica u glavnom gradu Srbije koja se finansira delom iz budžeta grada, delom iz kredita Evropske investicione banke. Oba partnera izdvojila su za projekat po 90 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: