Plan za nove investicije u Beogradu

Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović i ministar finansija Mlađan Dinkić potpisali su Protokol o sprovođenju Nacionalnog investicionog plana na teritoriji grada Beograda, koji predviđa da u narednih godinu i po dana iz privatizacionih prihoda u glavni grad bude uloženo 221 milion evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.07.2006.

13:29

Default images

Dinkić je rekao da će u projekte na teritoriji Beograda biti uloženo dodatanih 207 miliona evra iz kredita međunarodnih finansijskih instuticija, što dostiže ukupnu sumu od 440 miliona evra, a novac će biti uložen u projekte saobraćajne infrastrukture, stanogradnju, zdravstvo, obrazovanje, turizam, sport, kulturu i verske objekte.

Dinkić je naglasio izgradnju obilaznice oko Beograda, za šta je namenjeno 150 miliona evra, izgradnju mosta preko Dunava kod Vinče, kao i mogućnost izgradnje još jednog mosta na kilometar i po od Pančevačkog mosta ukoliko sa vladom Japana bude postignut dogovor o povoljnom kreditu.

Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović kaže da je veoma dobro što je kroz dogovor sa republičkom vladom počelo rešavanje nekih životnih problema glavnog grada Srbije.
Bogdanović je rekao da će kroz Nacionalni investicioni plan vlada Srbije sa gradom biti partner u programu stambene izgradnje, za šta će i vlada i grad uložiti po 80 miliona evra, a biće izgrađeno oko 4.000 stanova za zaposlene u državnim organima i javnim službama.

Za projekte iz zdravstva biće izdvojeno 131,7 miliona evra, od čega 80 miliona za rekonstrukciju Kliničkog centra u Beogradu. Projekti obuhvataju i rekonstrukciju drugih zdravstvenih ustanova, nabavku opreme, izgradnju novih bolnica, kupovinu bolničkih kreveta i sanitetskih vozila.

Gradonačelnik Beograda je rekao da će 2,7 miliona evra biti uloženo u izgradnju turističke gondole od Novog Beograda do Ade Ciganlije.

Projekti iz kulture dobili su 51,7 milion evra, a među njima su rekonstrukcija Narodnog muzeja i Narodne biblioteka Srbije. Za završetak Hrama Svetog Save na Vračaru biće izdvojen milion evra, i ta sredstva će obezbedniti republika. 

Nacionalni investicioni plan za period od 2006. do 2011. godine bi trebalo da omogući podizanje standarda u svim ključnim oblastima života. Projekti bi bili razvrstani u nekoliko grupa, prema sektorima u koje bi se investiralo, i to:

1. projekti iz oblasti unapređenja obrazovanja;

2. projekti iz oblasti modernizacije zdravstvenog sistema i zaštite životne sredine;

3. projekti iz oblasti izgradnje saobraćajne strukture;

4. projekti koji podstiču privredni razvoj (podsticajne mere za zapošljavanje i preduzetništvo, investicije u energetici, poljoprivredi, vodopprivredi, nauci, turizmu);

5. projekti iz oblasti stanogradnje;

6. projekti kojima se poboljšava standard građana (sport, kultura, socijalna zaštita, verski objekti);

7. projekti koji se odnose na unapređenje rada državne uprave (sudstvo, policija, vojska, državna administracija).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: