NBS zapretila bankarima

Narodna banka Srbije će pokrenuti krivične postupke protiv banaka koje su iznosile netačne podatke u pismima svojim klijentima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.06.2006.

14:47

Default images

Banke su u tim pismima povećanje kamatnih stopa na odobrene kredite pravdale merama NBS, izjavio je guverner NBS Radovan Jelašić.

Protiv tih banaka koje su jednostrano podigle svoje kamatne stope na tekuću otplatu i to svojim klijentima pravdala isključivo monetranim merama, NBS će, kako je rekao Jelašić, preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti.

Centralna banka namerava da iskoristi svoja zakonska ovlašćenja po osnovu supervizije poslovanja banaka, a od oktobra ove godine moći će i novčano da kažnjava banke.

Jelašić je podsetio da NBS nije odredila obaveznu rezervu po stopi od 60 odsto za sve devizne depozite i kredite, kako su to navodile banke, već samo za kratkoročne, odnosno devizne depozite i kredite primljene iz inostranstva s rokom otplate do dve godine.

Banke, na koje se NBS žalilo oko 3.000 građana, a najviše njih na HVB i Rajfajzen banku, su u pismima navodile samo efektivne stope, bez prikazivanja koliko su uvećane nominalne kamatne stope na osnovu kojih će se obračunavati kamata na ostatak duga.

Naglašavajući da neke banke pokušavaju da se "ovajde" na račun nedavnih monetarnih mera kojima NBS pokušava da utiče na smanjenje inflacije, Jelašić je pozvao građane da pre nego se zaduže u banakama pokušaju da se dobro informišu o uslovima otplate i kreditiranju u drugim bankama, a za pomoć mogu svakodnevno da se obrate i stručnjacima koji rade u Informativnom centru NBS.

Refinansiranje

„Najvažnije je da ljudi znaju šta potpisuju. Mnogi ne znaju ni da li imaju ugovor o zaduživanju, ni šta su potpisali. Neki ne žele da prihvate odgovornost već krive NBS zašto ih nije zaštitila od podizanja kamatnih stopa banaka“, kaže Aleksandra Tutorov iz informativnog centra NBS. „Ako u ugovoru piše da je kamata promenljiva to niko ne može da ospori“, kaže ona.

Informaciju o tome koja banka je najbolja građani ne mogu da dobiju, jer trinaest banaka koje nude ovakve kredite imaju različite uslove koji ne odgovaraju svima podjednako, kažu u informativnom centru.

Prilikom potpisivanja ugovora za refinansiranje kredita treba obratiti pažnju na plaćanje penala za raskidanje postojećeg ugovora, odnosno za prevremenu otplatu. Važno je videti kolika je efektivna kamatna stopa jer su u njoj uračunati svi troškovi i na osnovu nje može se videti prava cena kredita.

U centru savetuju građane da je bitno da kredit bude vezan za neku valutu, a ne za poslovnu politiku banke jer to onda znači da do promene kamatne stope može doći kad god NBS propiše nove uslove ili dođe do neke promene u banci.

Treba obratiti pažnju i na troškove otvaranja i održavanja novog računa i različite administrativne troškove. Postoje primeri kada kod potrošačkih kredita ostali troškovi iznose koliko i sam kredit.

„Javili su nam se i građani koji su ipak odlučili da im se ne isplati da podignu novi kredit. A ima i onih koji ne znaju šta da rade jer su podigli četiri potrošačka kredita“, kaže Aleksandra Tutorov.

Mali, keš krediti, takozvani nenamenski imaju najnepovoljnije uslove. Oni spadaju u luksuzne kredite, tako da banke za njih traže najviše kamatne stope. “Osnovno je da kada odete u banku pitate koliko ukupno košta zaduživanje”, kažu u NBS.

Radno vreme Informativnog centra je svakog radnog dana od 8.00 do 21.00.
Informativni centar može se kontaktirati besplatno pozivom na broj 0800 111 110, elektronskom poštom na adresu informativni.centar@nbs.yu, ili putem faksa na broj 011 3202 232.

Da bi Informativni centar obezbedio što potpunije i kvalitetnije informacije, NBS moli građane koji su stupili u kontakt sa bankama da se ponovo obrate sa povratnim informacijama o kvalitetu i uslovima za refinansiranje kredita koji su im ponuđeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: