Slovenci u problemu: Najviše u proteklih 10 godina

Polovina slovenačkih domaćinstava radije se greje na drvna goriva nego na druge vrste energenata.

Region

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.11.2021.

10:26

Slovenci u problemu: Najviše u proteklih 10 godina
Foto: Depositphotos/johzio@yahoo.com

Onima koji za grejanje koriste ogrevno drvo ili pelet, ovogodišnja grejna sezona biće skuplja, dok je situacija sa drvnom sekom drugačija, budući da je cena čak i pala, piše portal 24ur.

U poređenju sa lož-uljem, pelet je jeftiniji 45 odsto, a drvna seka za čak 82 posto. Kompanije koje koriste drvo kao primarnu sirovinu ističu da je cena utrostručena u odnosu na prošlu grejnu sezonu.

Istraživanje Instituta za šumarstvo Slovenije pokazalo je da je više od polovine domaćinstava na selu samoodrživo sa ogrevnim drvetom, jer se snadbeva iz sopstvenih šuma. Većina slovenačkih šuma je u privatnom vlasništvu. Ali, oni koji moraju da kupe ogrevno drvo platiće ga znatno skuplje.

Prema podacima Instituta za šumarstvo, cene ogreva u Sloveninji su na početku ovogodišnje grejne sezone najviše u poslednjih deset godina (cene se prate pre i posle grejne sezone).

U oktobru je cena po toni ogrevnog drveta bila 195 evra, što je za 17 odsto više nego na kraju grejne sezone u maju ove godine, i za čak 42 procenta više nego pre deset godina.

Prema rečima dr Nike Kranjc iz Šumarskog instituta, poskupljenje je posledica veće potražnje za ogrevnim drvetom, što je najverovatnije posledica energetske krize.

"Možda je po sredi i neki psihološki momenat da se ljudi odlučuju za kupovinu veće količine ogrevnog drveta. S druge strane, razlog je i manja seča prošle godine zbog epidemije i zatvaranja zemlje. Lanjska seča je bila najslabija u posleđih pet godina. Seča se uglavnom obavlja zimi ili u rano proleće, kako bi se drvo sušilo tokom leta. Pošto je prošle godine ona bila manja, ove godine je i ponuda odgovarajućih ogrevnih drva manja na tržištu", objašnjava Kranjc.

Pelet, koji je najskuplje drvno gorivo, nije poskupeo kao cepano drvo. Tona peleta upakovanog u džakove od 15 kilograma košta u proseku 275 evra, što je sa dva odsto više nego na kraju prošle grejne sezone, odnosno za tri posto skuplje nego u istom lanjskom periodu.

Najjeftiniji oblik drvnog ogoreva na tržištu je seka, koja se pravi od drveta najlošijeg kvaliteta ili najčešće od drvnog otpada. Trenutna cena tog ogreva je je 65 evra po toni i niža je za petinu nego na kraju prethodne grejne sezone. Razlog pojeftinjenja leži u zatvaranju zemlje tokom epidemije, uključujući zatvaranje vrtića i škola, što je rezultiralo padom potražnje i potrošnje, piše portal 24ur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: