Kune će se čuvati u kasarni?

Nakon uvođenja evra kunske novčanice idu u skladište.

Region

Izvor: Jutarnji list/Hina

Sreda, 22.09.2021.

13:15

Kune će se čuvati u kasarni?
Ilustracija: Melinda Nagy/Shutterstock

Građani će kovanice moći da zamene evrom u roku od tri godine, a za zamenu papirnih nema ograničenja.

U prve dve nedelje 2023. godine, ako se ostvare planovi Vlade i Hrvatske narodne banke (HNB) o uvođenju evra, građani će moći da plaćaju obema valutama. U slučaju da koriste kune, mogući ostatak novca vraćaće im se u evrima, a HNB će "sakupljati kune", prenosi Hina pisanje Jutarnjeg lista.

Kada prođu te dve prelazne nedelje, u upotrebi će biti samo evri. Kakva sudbina potom čeka novčanice i kovanice kune?

Gostujući u emisiji RTL Direkt, guverner Boris Vujčić rekao je da će veći problem biti šta da se učini s milijardu i 100 miliona kovanica, za koje je potreban prostor "u 120 električnih tramvaja ZET-a", nego što je to slučaj za pola milijardi papirog novca, za koji je ranije najavljeno da će se čuvati u trezorima koji su već izgrađeni.

"Za razliku od novčanica kune, koje će moći da se zamene za evre u neograničenom roku, kovanice kune moći će da se zamene do isteka tri godine od dana uvođenja evra", objašnjavaju u HNB-u.

Tokom te tri godine kovanice će morati da se pohranjuju i čuvaju, a nakon toga i adekvatno zbrinu. Kada je reč o papirnim novčanicama, paralelno s povlačenjem iz opticaja one će se sukcesivno uništavati "na sistemima za obradu novčanica koji imaju i mogućnost njihovog uništavanja".

Hrvatska dobila i zvaničnu dozvolu da proizvodi kovanice: Na njima Tesla, kuna, šahovnica...

Budući da se nakon isteka trogodišnjeg roka kovanice kune više neće moći zameniti za evre te više neće imati ulogu sredstva plaćanja, navode u HNB-u, moći će se adekvatno zbrinuti bez ikakvog rizika da se opet pojave u zameni. Pre nego što se to trajno reši, rešenje bi trebalo da bude neki vojni prostor.

"Pokrenuta je saradnja s Ministarstvom odbrane u iznalaženju adekvatnog, nadziranog i štićenog prostora koji će Hrvatska narodna banka unajmiti za potrebe pohranjivanja povučenih kovanica kune", kažu u HNB-u i dodaju da se sklapanje ugovora o najmu s Ministarstvom odbrane očekuje krajem prve polovine sledeće godine.

Sredinom leta trebalo bi da bude poznat i konačni odgovor evropskih institucija o tome ispunjava li Hrvatska sve kriterijume za uvođenje evra početkom 2023. Na pitanje kakva je bila praksa drugih zemalja prilikom uvođenja evra i povlačenja nacionalnih novčanica i kovanica, u HNB-u napominju da je potrebno uzeti u obzir celokupan vremenski, prostorni, tehničko-tehnološki i ekološki kontekst u kojem se to odvijalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: