Drač - albanska konkurencija Rijeci i "veliko olakšanje za biznis na Kosovu"?

Albanska luka Drač je vrlo stara, ali tek sada dobija značenje koje je uvek htela da ima.

Region

Izvor: Deutsche Welle

Utorak, 19.01.2021.

10:04

Drač - albanska konkurencija Rijeci i
Foto: Depositphotos, Fotoember

Njen koncept je jednostavan: biti izlaz na more za zemlje regije koje ga nemaju i pojednostavniti uvozno-izvozne procedure.

Drač je najveća i najstarija luka u Albaniji. Izgrađena je pre više od dva veka, ali je malo korišćena. Za vreme diktature Envera Hodže često je bila jedina veza između Albanije i spoljašnjeg sveta. Sada dobija na značaju jer se tu razvija prekomorski transport za mnoge kompanije iz regije. Preko te rute prolaze tovari iz čitavog sveta. Ideja "mini-Šengena" bi mogla pomoći Albaniji u razvijanju biznisa s kompletnim okruženjem. No, još je sve daleko od onoga kako bi trebalo biti – luci je potrebna bolja infrastruktura i povezanost s drugim zemljama, piše Dojče vele.

"Oko 50 posto uvoza i izvoza u Albaniji prođe kroz luku Drač. Na Drač otpada 90 posto volumena trgovine koja se odvija preko mora", kaže Pirro Vengu, direktor Luke.

Poslednja decenija je, ukazuje, bila decenija obnove luke. Jer usluge su se počele specijalizovati, naročito kada je reč o kontejnerima – taj terminal je zabeležio najveći rast u proteklih pet godina.

U Luku Drač dolaze kontejneri iz više od 70 zemalja, a kapacitet je oko 180.000 kontejnera godišnje ili oko 3.000 skladišnih mesta na više od 60.000 kvadratnih metara površine. Luka Drač služi i za putnički prevoz trajektima koji prometuju s više destinacija u Italiji. Godišnje se preveze oko 100.000 putnika i stigne oko 150.000 kontejnera. Deo njih – i za zemlje regije.

Luka zemalja regije koje nemaju izlaz na more

Najviše robe koja dođe u Drač – oko 7 do 10 posto ukupnog prometa – je za Kosovo. Vlada Albanije je predstavila projekat proširenja luke kako bi se njen stari deo mogao koristiti i kao marina za privatna plovila.

"Investicije albanske vlade i strateški master-plan za razvoj luka u Porto Romanu i Draču imaju za cilj da Drač ne bude samo luka Albanije ili Kosova, već i Severne Makedonijje i da uspemo da nam klijenti budu i jug Srbije i Albanci u dolini", kaže Vengu.

Najmanje dvaput dnevno u Draču se pretovaruje roba s Kosova. U luci je otvorena i Carinska uprava Kosova. Šaip Havoli već dugi niz godina radi kao carinik. Iz Prištine u Drač dolazi dve nedelje mesečno i tu radi kao šef smene s kosovskim kolegama. Oni pripremaju dokumentaciju i odvoze robu do krajnje destinacije.

"Kosovski uvoznici plate samo jednog carinskog agenta, u ovom slučaju s Kosova i ne moraju platiti dva puta istu uslugu što je veliko olakšanje za biznis na Kosovu", objašnjava Havoli: "Za svu robu koja dolazi iz Azije, Kine, Indije, Šri Lanke ili iz Španije i drugih evropskih zemalja, a kojoj je krajnja destinacija Kosovo mi ovde završavamo procedure."

Već postoje i infrastrukturni projekti s ciljem da se luka Drač bolje poveže sa zemljama regije, pogotovo sa železničkom prugom za Prištinu, a odatle dalje za Niš. Uprava kaže da Albanija namerava da prati svetske trendove sve većeg korištenja luka prilikom uvoza i izvoza robe.

Ekspanzija pomorske trgovine na Jadranu

Direktor Luke Drač kaže kako je važno da se njegova luka pravovremeno strateški pozicionira za budućnost jer se predviđa se da će u idućih 10 godina zone Jadranskog i Jonskog mora doživeti trostruko povećanje pomorske trgovine. Luku Drač mnogi vide kao važnog aktera u regionalnom povezivanju i infrastrukturnim projektima. Ona bi mogla železnicom povezivati zemlje regije bolje nego zračni promet. A može služiti i kao izlaz na more za one koji ga nemaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: