Pelješkim mostom dogodine: Dokle je stigao hrvatski megaprojekat?

Radovi na Pelješkom mostu napreduju prema planu uprkos korona-krizi.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.10.2020.

17:44

Pelješkim mostom dogodine: Dokle je stigao hrvatski megaprojekat?
Foto: Depositphotos, nenovbrothers

Međutim, to se ne može reći i za pristupne puteve, koji su sastavni deo tog izuzetno važnog infrastrukturnog projekta, piše danas splitska Slobodna Dalmacija.

Putevi su u startu kasnili za samim mostom pa se investitor našao pred zahtevnim zadatkom: kako osposobiti most za promet ne čekajući dovršetak radova na stonskoj obilaznici, gde je grčki "Avaks" poprilično zapeo.

Ipak, ako ne bude nepredviđenih kašnjenja s obzirom na pandemiju, Pelješki most bi mogao da proradi do kraja naredne godine, bez obzira na pandemiju, radovi na mostu kasnili bi tek nekoliko meseci, piše list.

Direktor preduzeća Hrvatske ceste Josip Škorić kaže da most uskoro ulazi u poslednju godinu izgradnje.

"Uticaj korona-krize na gradilištu mosta pokušavamo svesti na najmanju moguću meru. Projekat putnog povezivanja južne Dalmacije je strateški projekt Vlade RH i on mora biti realizovan", rekao je Škorić.

Trenutno se na gradilištu mosta nalazi više od 690 radnika, a u fabričkim pogonima u Kini nastavljena je proizvodnja segmenata čelične konstrukcije, koji su u dva kontingenta stigli na gradilište.

U novembru se očekuje dolazak i treće pošiljke čeličnih blokova koji će se ugraditi u rasponsku konstrukciju mosta, pa bi tako prvi putnici iz Komarne prema Brijesti i obrnuto mogli novim pelješkim mostom preći dogodine, ako ne bude kakvih većih problema u gradnji.

Dakle, čim Kinezi izgrade most, njime će se moći voziti i prelaziti s jedne na drugu stranu, bez obzira na kašnjenje radova na pristupnim putevima, piše splitski dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: