Najgore tek očekuju: Gubitak Kroacija erlajnsa 14,6 miliona evra u prvom kvartalu

Avio-kompanija Kroacija erlajns je u prvom je kvartalu godine ostvarila operativni gubitak u visini od 95,7 miliona kuna.

Region

Izvor: index.hr

Petak, 05.06.2020.

09:13

Najgore tek očekuju: Gubitak Kroacija erlajnsa 14,6 miliona evra u prvom kvartalu
Foto: Epa, Antonio Bat

To s neto rezultatom finansiranja daje neto gubitak od 110,5 miliona kuna. Tako stoji u najnovijem izveštaju hrvatske nacionalne avio-kompanije. Kao glavni razlog navode koronavirus koji je obustavio većinu letova.

"Prvi kvartal 2020. obeležile su značajne promene poslovnih okolnosti koje su imale izuzetan uticaj na finansijsko poslovanje kompanije. Kriza izazvana koronavirusom drastično je smanjila potražnju za uslugama avio-prijevoza što je zajedno s nastalim ograničenjima u saobraćaju nametnulo potrebu smanjenja kapaciteta i drastične rezove predviđenog reda letenja u smislu redukovanja naleta bilo da se radi o otkazivanju ili smanjenju operacija na postojećim linijama ili odgađanja i otkazivanja uvođenja predviđenih novih linija", piše u izveštaju između ostalog.

U trećem mesecu je ostvareno tek 34 odsto planiranih letova.

"Najveći uticaj na poslovni rezultat prvog kvartala ima redukovanje naleta. Od 10. marta kontinuirano su privremeno obustavljeni letovi na pojedinim postojećim međunarodnim linijama ili sprovedene redukcije letova na pojedinim linijama, dok je promet na domaćim linijama uvođenjem zabrane kretanja između gradova od strane Kriznog stožera civilne zaštite RH od sredine marta u potpunosti obustavljen. Od letova planiranih za tokom marta stornirao je 611 letova što je 34 posto predviđenih letova za treći mesec. Time je ukupan broj putnika bio manji za 22 posto pri čemu smanjenje u domaćem prometu iznosi 25 posto, a u međunarodnom 21 posto u odnosu na prvi kvartal 2019. godine", piše CA.

Najgore tek očekuju

Ukupan nalet u prvom kvartalu iskazan brojem letova smanjen je za 9,8 posto (491 let manje), dok je broj putnika manji za 22 posto (75 hiljada putnika manje) što se direktno odrazilo na ostvareni nivo poslovnih prihoda, primarno putničkih.

Uz smanjenje operativnih prihoda ostvaren je i pad troškova poslovanja od 5 posto što je rezultat smanjenja prometa. Troškovi poslovanja u odnosu na prvi kvartal 2019. godine smanjeni su 17,9 milijuna kuna, piše Kroacija erlajns.

U drugom kvartalu će, pišu, biti puno vidljiviji razoran efekt krize.

"Kako su rezultati prva dva meseca 2020. pokazivali blagi rast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, u prvom kvartalu nije u tolikoj meri izražen efekat nastale krize, budući da je najvećim delom bio pogođen samo treći mesec te rezultati prva dva meseca prikrivaju stvarni negativni uticaj koji nastale okolnosti imaju na poslovanje", piše u izveštaju čiju sadržinu prenosi portal Indeks.

Međutim, u drugom kvartalu očekuju katastrofalne rezultate.

"Prema postojećim procenama i podacima kojima kompanija raspolaže, razoran efekat krize biće jasno vidljiv u drugom kvartalu koji je trenutno u najvećoj meri pogođen krizom, budući da je tokom aprila pa do 11. maja Kroacija erlajns obavljao samo jedan let dnevno i to na liniji Zagreb-Frankfurt-Zagreb, a od to datuma uvode se još četiri rotacije dnevno domaćeg saobraćaja (dve za Split i dve za Dubrovnik). Službeni početak letenja na ostalim rutama još uvek je neizvestan", stoji u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: