Bugarska kupuje dodatnih osam F-16, nove raketne sisteme PVO i 3D radare

Bugarska bi trebalo da potpiše ugovor za isporuku osam dodatnih borbenih aviona Lokid Martin F-16C iD blok 70/72 fajting fallkon u periodu 2023-2025.

Region

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2020.

12:08

Bugarska kupuje dodatnih osam F-16, nove raketne sisteme PVO i 3D radare
Foto: Depositphotos, zeferli@gmail.com.jpg

S obzirom da je vreme potrebno za proizvodnju novih F-16 oko tri godine, Bugarska bi trebalo da potpiše ugovor za isporuku osam dodatnih borbenih aviona Lokid Martin F-16C iD blok 70/72 fajitng falkon u periodu 2023-2025, izjavio je komandant Ratnog vazduhoplovstva Bugarske general-major Canko Stojkov.

Na taj način bi se podržala pravovremena zamena MiG-ova 29 koji bi bili povučeni (na kraju decenije, prim. autora) usled isteka njihovog propisanog životnog veka, rekao je on u intervjuu koji je 22. maja objavio Informativni centar bugarskog Ministarstva odbrane, prenosi Tango six.

Govoreći o pripremama RV Bugarske za prijem svojih prvih 8 F-16 (6 jednoseda i dva dvoseda) za koje je jula 2019. sa SAD postignut sporazum u okviru programa Foreign Military Sales vrednog 1,673 milijarde dolara, Cankov je informisao da su piloti koji su određeni da prođu obuku u SAD već određeni i da će prva četiri otići na obuku u junu.

"Američki partneri su razvili programe za obuku i obezbedili još šest mesta za obuku u fiskalnoj 2021. godini (počinje 1. oktobra 2020. i završava se 30. septembra 2021, prim. autora)", izjavio je komandant RV Bugarske dodajući da bi prvih osam bugarskih pilota trebalo da završe svoju obuku do trenutka kada prvi F-16 budu isporučeni Bugarskoj 2023. godine.

Govoreći o drugim prioritetima RV Bugarske, general-major Stojkov otkrio je da je pokrenut projekat nabavke novih tipova raketnog protivvazduhoplovnog naoružanja sa ciljem da se u periodu 2025-2032. nabave sistemi PVO malog i srednjeg dometa.

U međuvremenu, postojeći mobilni dalekometni sistemi PVO S-300P (NATO: SA-10 Grumble) će do 2021. godine biti modernizovani nabavkom taktičkih sistema komunikacije za prenos informacija putem glasa i podataka kao i novog sistema raspoznavanja svoj-tuđ IFF.

Stojkov je izjavio i da će za podršku modernizacije bugarskog sistema PVO, biti nabavljeno sedam 3D radara od kojih pet velikog i dva malog dometa.

Iako nije naveo očekivani rok nabavke, raniji izveštaj Informativnog centra Ministarstva odbrane koji je objavljen 20. marta potvrdio je da bi Bugarska za pomenutu nabavku mobilnih radara u periodu 2023-2024. potrošila 153,3 do 204,4 miliona evra.

Među najvišim prioritetima RV Bugarske general-major Stojkov je takođe naveo projekat velike modernizacije deklarisanih vojnih jedinica i platformi sistemima za raspoznavanje svoj-tuđ (Mode 5 IFF) uključujući radarske sisteme koji prenose podatke integrisanom sistemu protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane NATO.

Komandant RV Bugarske najavio je plan za nastavak slanja letačkih posada na obuku u susedne države Severnu Makedoniju i Srbiju.

"Pratimo razvoj situacije sa virusom Covid-19 kako bismo organizovali pripremu letačkih posada za simulaore helikoptera Mi-17 i Mi-24 u Severnoj Makedoniji kao i simulator za avion MiG-29 u Srbiji", rekao je general-major Stojkov.

Bugarsko ministarstvo odbrane saopštilo je 8. aprila da je od američke agencije DSCA (Defence Security Cooperation Agency) dobilo odobrenje za plaćanje kvartalnim ratama opreme koja je nabavljena kroz program Foreign Military Sales.

Ovo bi Ministarstvu odbrane trebalo da omogući prilagodljivu finansijsku šemu za projekte vojne modernizacije kroz nabavku američkih odbrambenih proizvoda i usluga, a istovremeno će u narednim godinama smanjiti opterećenje resursa odbrambenog budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: