Bosni i Hercegovini se smeše nove sankcije: I Srbija pod lupom

Energetska zajednica će proširiti sankcije protiv Bosne i Hercegovine.

Region

Izvor: nezavisne.com

Petak, 13.12.2019.

09:25

Bosni i Hercegovini se smeše nove sankcije: I Srbija pod lupom

Sankcije će biti proširene, kako tvrde, kršenja obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, potvrđeno je "Nezavisnim" u toj instituciji.

Kako su istakli, očekuje se da će Ministarski savjet produžiti postojeće sankcije zbog neimplementiranja mera iz sporazuma, a dodatne sankcije će biti u vidu suspenzije prava zemlje u okviru Zajednice.

"Mere se donose zbog neispunjavanja obaveza u sklopu Drugog energetskog paketa u sektoru gasa, zbog neispunjavanja Direktive o količini sulfata u gorivima i zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa", rečeno je "Nezavisnim" u Sekretarijatu.

Janez Kopač, sekretar Sekretarijata EZ, rekao je regionalnim medijima da će postupak biti pokrenut zbog davanja garancija od strane FBiH izgradnji bloka VII u Termoelektrani Tuzla s Kineskom uvozno-izvoznom bankom, čime je, kako ističe, prekinut proces procjene državne pomoći od strane Komisije za državnu pomoć.

"Prema mišljenju obe strane, dodeljena pomoć jeste državna pomoć, ali nije bila procenjena kao državna pomoć. Iza leđa je Vlada FBiH potpisala garantni ugovor, tako da nemamo više šta procenjivati, Komisija za državnu pomoć nema šta da radi, jer je to izvršeno dejstvo", rekao je Kopač.

Inače, kako su "Nezavisne" pisale prošlog meseca, Energetska zajednica priprema i novi predmet protiv BiH u oblasti električne energije jer, kako su istakli, ni u jednom entitetu još nije odvojena distribucija električne energije od proizvodnje i ponude.

"Odvajanje distributivnih sistema je delimično primijenjeno u zakonima u FBiH, ali nije implementirano. Program rekonstruisanja koji je pripremila Vlada FBiH u julu ove godine još nije odobren. U RS Nacrt zakona o električnoj energiji predviđa odvajanje, ali nisu postavljeni rokovi. Čeka se na usvajanje ovog zakona", naglašeno je.

Iako je, kako su naglasili, tržište električnom energijom formalno liberalizovano, u praksi i dalje dominiraju isti monopolisti kao i u ranijem periodu, a i dalje nema naznaka da će se započeti s energetskom berzom u regionu.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da mere koje će biti donesene ne znače automatski da će sankcije biti odmah i uvedene.

"Koliko znam, tek će se otvoriti proces protiv BiH. Taj postupak će trajati i u njemu će BiH iznositi svoju argumentaciju", rekao je Šarović "Nezavisnim".

Inače, osim o BiH, ministri će raspravljati i o Srbiji, kojoj su takođe predviđene nove sankcije.

Što se tiče ostalih odluka, očekuje se da će EU dobiti ovlaštenja da unilateralno suspenduje svoje obaveze prema ugovaračima u slučaju da se ugovarači ne pridržavaju svojih obaveza u okviru Sporazuma o Energetskoj zajednici.

"Po prvi put novi sporazum će dati u zadatak Sekretarijatu da se bori protiv klimatskih promena i da podrži važnost Pariskog klimatskog sporazuma", navedeno je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: