Hrvatska ostaje bez investicije od 500 miliona dolara

Blekard global, međunarodna kompanija koja je zaslužna za preko dve milijarde ulaganja u nekretnine širom sveta, odustao je od investicije na Pašmanu.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Sreda, 11.12.2019.

12:58

Hrvatska ostaje bez investicije od 500 miliona dolara
Foto: Depositphotos, DmitryRukhlenko

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, ova kompanija od početka je bila informisana da postoje određene finansijske obaveze koje bi kao budući investitor trebalo da ispuni, međutim, nisu bili svesni da se radi o iznosu većem od 10 miliona evra.

S obzirom na to da je do sada uloženo stotine hiljada dolara u projekat na Pašmanu, kažu da je želja za ulaganjem bila i više nego očita. Iako se kroz pregovore dve strane iznos koji je potrebno uložiti smanjio na otprilike dva i po miliona evra, to je i dalje bio prevelik investicioni rizik, piše Poslovni dnevnik.

Iz ove firme dodaju da "mnogo govori i činjenica da je Blekard global bio jedina kompanija koja se uopšte prijavila na tender".

"Trebalo bi imati na umu da igralište za golf unutar projekta još uvijek nije uvršteno u Prostorni plan Zadarske županije, da koncesije na marinu i plažu nisu osigurane za kompaniju Pašman rivijera, kao i to da ne postoji urbanistički plan uređenja, što je bila obaveza investitora nakon kupovine udela u društvu Pašman Rivijera. Zato je deo zemljišta i dalje u rukama privatnih vlasnika. Ukratko, riječ je o grinfild investiciji, a finansijske obveze više odgovaraju braunfild investiciji, što za Blekard Global nije prihvatljivo", stoji u saopštenju.

„Za nas, kao i za bilo koji investicioni fond iz Sjedinjenih Američkih Država, ovakvo ulaganje od gotovo 500 miliona dolara jednostavno bi predstavljalo prevelik rizik. Kada bi u budućnosti došlo do poremećaja na sredozemnom turističkom tržištu, našli bismo se u finansijskim problemima, a kako pravila tendera ne dozvoljavaju prodaju nekretnina, ne bismo bili u mogućnosti da održimo stabilnost projekta", izjavio je predsednik uprave i direktor kompanije Blekard global Džefri Blekard.

"Takođe, opština nije mogla da omogući bilo kakve garancije za nas kao investitore. Iz mog iskustva, ovakve kapitalne investicije bilo gde u svetu moraju da budu atraktivne za investitore. Nažalost, ovde to nije bio slučaj“, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: