Otpuštaju četvrtinu radnika, ostalima povećavaju plate

Suvlasnik hotelske grupe Montenegrostars Žarko Radulović kaže da je u toku optimizacija kojom je predviđeno da se smanji broj radnika u zimskom periodu.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2019.

11:26

Otpuštaju četvrtinu radnika, ostalima povećavaju plate
Foto: Depositphotos/kalinovsky

Prema njegovim rečima, to znači da će biti raskinuti ugovori, odnosno da će biti otpušteno između 130 i 170 radnika.

Ipak, Radulović tvrdi da će onima koji ostaju da rade plate biti povećane do 20 odsto.

"Pokrenuli smo proces optimizacije. Od 2014. godine smo imali višak od 130 do 170 radnika. Želimo da sprovedemo optimizaciju i povećamo plate onima koji budu ostali. Manji broj izvršilaca, a veće plate. Moramo da to uradimo. Zadnjih pola godine smo pripremali ovaj projekat čija je realizacija već počela. Pokušavamo da optimizacijom radne snage i troškova dođemo do toga da se to prelije u lični dohodak", naglašava Radulović u razgovoru za CdM.

On poručuje da će onima koji ostanu da rade u kompaniji plate biti veće od 15 do 20 odsto.

"Kompanija radi odlično, prihodi su sve bolji. Od 700.000 do milion evra imamo veći promet svake godine. Imamo i stambeni fond, koji je jako važan, jer četiri-pet naših radnika svake godine kupe stanove. Kupuju stan po ceni od oko 650 evra po kvadratnom metru. Taj fond će da se poveća, a povećaćemo i primanja", poručio je Radulović.

Posebno ističe da 35 odsto od bruto prometa ide na troškove rada.

"Fond za plate se povećava između 300.000 i 450.000 evra svake godine. To je jedan izvor od kojih će plate zaposlenika da rastu. Drugi je od optimizacije. Prvi u fokusu za povećanje zarada su oni sa najnižim primanjima. U zimskom periodu mi smo do sada imali oko 590 zaposlenih, a dovešćemo taj broj do 430-440", jasan je Radulović.

"Kako nismo želeli da zaposlene otpuštamo, u proteklih 4-5 godina smo u kompaniji tokom zimskog perioda imali od 130 do 170 ljudi viška. Da bi ih sačuvali tokom tog zimskog perioda i da bi ih sačuvali do leta, mi smo u dogovoru sa radnicima uveli sistem da tokom tih četiri do pet meseci, 15 dana rada, a 15 dana budu na neplaćenom. Za sve to vreme išao im je radni staž, penziono i socijalno osiguranje ceo mesec. Plaćali smo im stan, a i u danima kad nije radnik radio imao je pravo na tri obroka u hotelu", tvrdi on.

Međutim, dodaje da su u poslednje vreme uvideli da to nije dobro rešenje, te da su svi nezadovoljni.

"Počelo je prozivanje zašto imaju 15 dana neplaćeno i druge stvari. Kada smo napravili analizu, videli smo da nismo ni njima ni sebi napravili nikakvu korist, a zakinuti su bili oni koji rade tokom cele godine. Zbog toga smo se na kraju odlučili za proces koji sada sprovodimo", zaključio je u izjavi za CdM Radulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: