U Bugarskoj otvorena prva deonica Turskog toka

U Bugarskoj je otvorena prva deonica gasovoda "Turski tok", duga 11 kilometara, od granice sa Turskom do kompresorske stanice "Strandža".

Region

Izvor: Sputnik

Ponedeljak, 21.10.2019.

12:42

U Bugarskoj otvorena prva deonica Turskog toka
Foto: Epa, Jens Buettner

Otvaranju su prisustvovali premijer Bugarske Bojko Borisov, ministar energetike Temenuška Petkova, rukovodstvo operatora "Bulgartransgaz", kao i izvođači građevinskih radova konzorcijuma "Arkad".

Borisov je ponovo izjavio da je naziv "Balkanski tok" postao ujedinjujući za učesnike projekta, prenosi Sputnijik.

"Odabrali smo naziv ’Balkanski tok‘ jer ujedinjuje zemlje u regionu. Sledeće nedelje ćemo pokazati kako gradimo interkonektor sa Grčkom, tako da će Bugarska imati dve gasovodne magistrale preko kojih će naše komšije dobijati gas", objasnio je premijer.

Ministarka energetike takođe je naglasila značaj projekta za Bugarsku.

"Bugarskoj će ovaj projekat pružiti priliku da zadrži svoj strateški položaj na gasnoj mapi Evrope", rekla je Petkova.

Projekat "Turski tok" podrazumeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara.

Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namenjen za snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope.

Druga linija Gaspromovog Turskog toka, gasovod kojim će se ruskim gasom snabdevati Južna i Jugoistočna Evropa, treba da bude završen u 2020. godini

To je danas potvrdio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

"Naše bugarske kolege obavestile su nas o početku radova na infrastrukturi za transportovanje gasa drugom granom Turskog toka. Naši partneri potvrdili su da će radovi biti završeni prema planu, tokom 2020", rekao je Lavrov nakon razgovora sa ministarkom spoljnih poslova Bugarske Ekaterinom Zaharjevom.

Gasprom namerava da isporučuje gas na tursko tržište putem prve linije gasovoda Turski tok, dok su potencijalna tržišta za drugu Bugarska, Mađarska, grčka, Italija i Srbija.

U januaru je ruski predsednik Vladimir Putin objavio da je njegova zemlja spremna da investira 1,4 milijarde dolara u ovaj projekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: