Mladi odlaze u inostranstvo, a država uvozi zabavljače, varioce, zidare i trgovace

Bosna i Hercegovina iz godine u godinu beleži veliki demografski pad, jer veliki broj mladih odlazi da radi u inostranstvo.

Region

Izvor: Dnevni avaz

Ponedeljak, 21.10.2019.

09:00

Mladi odlaze u inostranstvo, a država uvozi zabavljače, varioce, zidare i trgovace
Foto: epa, Enric Fontcuberta

Da BiH ostaje bez kadra, pokazuje i podatak da su varioci i zidari odavno na listi najtraženijih, jer su svoj trud i rad odlučili ponuditi van zemlje, najviše u Sloveniji.

Zato su poslodavci primorani tražiti novu radnu snagu među strancima, navodi sarajevski dnevni list "Avaz".

Kako su potvrdili iz zavoda za zapošljavanje Federacije, Republike Srpske i Brčko distrikta, u prvih devet meseci dozvole je dobilo 2.413 stranaca. Neki su dobili nove dozvole, a neki su obnovili već postojeće.

"Najviše dozvola izdato je u prerađivačkoj industriji, obrazovanju, trgovini, hotelijerstvu, ugostiteljstvu i turizmu", potvrdio je Haris Čuljević iz Federalnog zavoda.

U Republici Srpskoj najtraženije zanimanje je u sektoru umetnost, zabava i rekreacija odnosno za rad na promocijama, te u trgovinama, građevinarstvu, informaciji i komunikacijama.

Interesantno je da je u RS strancima izdato 437 novih radnih dozvola, a Savet ministara dao je na raspolaganje svega 200, pa je na mestu pitanje koliko je zaista stranaca i našlo posao u BiH.

"Kvota se može prebaciti kada je reč o strancima s visokom stručnom spremom, strancu čiji se rad zasniva na međunarodnom sporazumu, profesionalnim sportistima, onima koji su se odrekli državljanstva BiH" pojasnio je Zoran Elek, viši stručni saradnik za informiranje i odnose s javnošću Zavoda RS.

Alarmantan je podatak da je od početka 2015. pa do devetog meseca ove godine strancima izdato više od 9.000 dozvola za rad u BiH.

Već godinama najviše je izdato dozvola u oblasti prerađivačke industrije, trgovine i građevine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: