Da vrate pare: Korisnici kredita u "švajcarcima" pobedili banke u Hrvatskoj

Korisnici kredita u Hvratskoj "švajcarcima" pobedili su banke, pošto je potvrđena presuda iz 2013. kojom je valutna kaluzula proglašena ništavom.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2019.

08:32

Da vrate pare: Korisnici kredita u
Foto: Depositphotos/ekostsov

Posle osam godina na sudovima, Vrhovni sud Hrvatske je saopštio da su banke krive za nezakonito postupanje prema korisnicima stambenih kredita ugovorenih u švajcarskim francima i da su povredile kolektivne interese i prava zaduženih građana.

Posle ove odluke vlasnici tih kredita od sada pa do 2023. u sudskim procesima mogu da traže povraćaj preplaćenog novca od banaka, piše "Politika".

Tu vest je s oduševljenjem dočekalo 125.000 korisnika ovih kredita u Hrvatskoj, koji će sada tražiti obeštećenje od banaka, bez obzira na činjenicu da je više od 90 njih 2015. godine konvertovalo svoje dugove iz franka u evro.

U presudi hrvatskog suda navodi se da su tužene banke imale saznanja o izvesnoj budućoj promeni švajcarskog franka prema kuni, na štetu potrošača i bez obzira na to podstrekivale su ih da ipak zaključe ugovore. Banke su saopštile da razmatraju dalje pravne korake koji su im na raspolaganju u Hrvatskoj i EU.

Prema procenama, reč je o oko dve milijarde evra, koliko bi banke bile u obavezi da vrate klijentima.

Kako su za "Politiku" rekli u hrvatskom udruženju "Frank", to znači da svih 125.000 korisnika tih kredita ima otvorena vrata prema sudovima.

"Mogu privatno da tuže banke i potražuju novac koji su do sada neosnovano platili bankama. Do sada ima 30.000 tužbi a očekujemo da će ih do 2023. biti više od 100.000", kazali su iz tog udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: