Poslodavci u problemu: Ne mogu da nađu dobre građevinske radnike

Građevinski sektor suočava se sa ozbiljnim problemom, a to je nedostatak radne snage i to posebno kvalifikovanih radnika.

Region

Izvor: SEEbiz

Nedelja, 16.06.2019.

09:05

Poslodavci u problemu: Ne mogu da nađu dobre građevinske radnike
FOTO: Depositphotos, akarelias,

Domagoj Kamenski iz najveće hrvatske građevinske kompanije Kamgrad, fokusirane na visokogradnju, rekao je da su oni na vreme shvatili da moraju da nađu nova tržišta. Rešenje su našli preko projekata u Srbiji, Nemačkoj i Švedskoj.

Ključ uspeha vidi u odličnoj organizaciji i pravovremenom planiranju, pogotovo projekata koje se rade u turizmu jer se radi o retko intenzivnim projektima.

Tomislav Poljuh, direktor Sektora investicionih projekata u Valamar Rivijeri, ukazao je da bez obzira na visoke investicije u turizmu, nije realno očekivati da će samo turizam pokrenuti građevinu.

"Ključni problem u građenju u turizmu je sezona, jer će izvođenje radova uvek biti ograničeno samo na sedam, osam meseci godišnje. Upravo zbog kratkih rokova i čestih promena turistički projekti nose veći rizik. Valamar kao investitor ima dovoljno kvalitetnih hrvatskih partnera na tržištu i maksimalno smo orjentisani na angažovanje domaće građevinske operative", rekao je Kamenski na Danu Komore inženjera građevinarstva u Opatiji, prenosi portal SEEbiz.

Predsednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Nina Dražin Lovrec, upozorila je i na ono možda najvažnije:

"Nedostaju nam projekti dugoročno održivih infrastrukturnih zahvata kao i drugih zahvata od javnog interesa, koji bi bili pripremljeni za lokacijske dozvole. Projekti koji bi mogli odmah da se ponude investitorima ili pak s kojima bi se moglo takmičiti za fondove Evropske unije, dobiti povoljne kredite međunarodnih razvojnih banaka ili raspisati tender za koncesiju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: