Radnici dali kolektivni otkaz - povišica od 25 € nije bila dovoljna

Da zabrinutost vlasti i privrednika u Republici Srpskoj zbog odlaska stanovništva i radnika nisu bez osnova, pokazao je jedan netipičan slučaj iz Trebinja.

Region

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2019.

10:05

Radnici dali kolektivni otkaz - povišica od 25 € nije bila dovoljna
Foto: Thinkstock

U tom gradu su zaposleni jedne benzinske pumpe odlučili da daju kolektivni otkaz jer nije udovoljeno njihovom zahtevu, piše Politika.

Oni su ubeđivali vlasnika kako plata od 250 evra nije adekvatna i zahtevali su povećanje plate od 50 evra.

Poslodavac je procenio da bi mogao pristati na polovinu od traženog iznosa, nudeći 25 evra povišice. Kako se nisu videli u toj računici, radnici su ogradili preduzeće i obavestili vlasnika da pumpa više ne radi.

"Nisu pristali, spakovali su stvari, stavili ključ u bravu, ogradili pumpu i kolektivno napustili radna mesta", izvestila je Alternativna televizija.

Mediji su to, između ostalog, doveli u vezu i sa nedostatkom radne snage, najpre u Hrvatskoj i Evropskoj uniji, gde vape za radnicima raznih profila. Ekonomisti potvrđuju ranije iznete tvrdnje vlasti i poslodavaca koji su primetili da samo veće plate mogu zadržati radnike u Republici Srpskoj.

No, čini se da privatni poslodavci nerado proširuju stavke u budžetima za radničke plate, iako su vlasti nedavno uvele neke olakšice u poslovanju i najavili nove dodatne mere.

Ekonomisti se pitaju hoće li to biti dovoljno rasterećenje, pa da 70 odsto radnika u Srpskoj koji primaju plate ispod prosečne, koja iznosi 450 evra, osete poboljšanje ličnog standarda. Na primer, prosek primanja u građevinarstvu je 300 evra, a u finansijama više od 740 evra mesečno.

Vlasti u RS obećale su pre nekoliko meseci skori rast prosečne plate na 500 evra, a najniže plate na 250 evra, primetivši da bi republički prosek trebalo pospešiti podižući prevashodno one najniže plate, a ne rastom primanja u administraciji i državnoj službi.

Zasad su povećanje plata od desetak odsto dobili zaposleni u prosveti i policiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: