SAD ne popušta: Propala poslednja šansa, Hrvatska bez F16

Američki portal Axios javlja kako je propala posljednja šansa za prodaju izraelskih borbenih aviona F16 Barak Hrvatskoj.

Region

Izvor: Net.hr

Sreda, 02.01.2019.

13:42

SAD ne popušta: Propala poslednja šansa, Hrvatska bez F16
Foto: EPA/LESZEK SZYMANSKI

Naime izraelski premijer Benjamin Netanahu pokušao je na sastanku održanom u Brazilu još jednom pregovarati s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, ali nisu uspeli da se dogovore, prenose hrvatski mediji.

Tako je propao posao vredan 500 miliona dolara.

Premijer Andrej Plenković ranije je ove nedelje kazao kako čeka rasplet pregovora između Pompea i Netanjahua te zaprijetio raskidom ugovora ako Izrael i SAD ne reše spor.

Tema prodaje borbenih aviona Hrvatskoj jedina je oko koje se dvojica zvaničnika nisu mogla da dogovore, rekao je visoki izraelski zvaničnik i dodao da je cela stvar “zapela u dubokoj birokratiji”.

podsetimo, Trampova administracija ne dopušta Izraelu da Hrvatskoj proda 12 F-16 borbenih aviona nadograđenima modernijom izraelskom tehnologijom. Zahtevaju da Izrael avione vrati u originalno stanje pre nego li ih pošalje u Hrvatskoj, ali hrvatska vlada zahteva "izraelsku verziju", inače se ugovor raskida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: