Zašto smo došli u Hrvatsku? Pa, videli smo je na TV

U Zagrebu su Korejci već nekoliko godina zaredom najbrojniji gosti, a nemali broj njih sve češće tu i ostaje i pokreće sopstveni biznis.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2018.

14:58

Zašto smo došli u Hrvatsku? Pa, videli smo je na TV
Foto: Thinkstock

Prvi korejski restoran u Zagrebu, pod nazivom Omma, otvorila je pre gotovo pet godina Kijung Suk Čo.

Vlasnica kaže da se na preseljenje u Hrvatsku odlučila nakon što se gledajući šou-programe na TV-u uverila da je zemlja jako lepa, a saznala je da nema nijedan korejski restoran.

“Prvenstveno smo računali da će nam gosti biti korejski turisti, ali se ispostavilo da dolazi i dosta Hrvata pogotovo zimi van turističke sezone, kada čine više od 90 odsto gostiju. Zbog komplikovane administracije nije mi bilo lako da pokrenem posao, a još je teže kad ne znaš jezik. Danas kada gledam unazad shvatam koliko je dolazak u Hrvatsku bio hrabra odluka, a da sam znala koliko ću se namučiti, nisam sigurna da bih se u to sve upustila", kaže Kijung Suk Čo.

Hrvatsku je prošle godine posetilo 444.000 korejskih turista, a očekuje se da će ih ove godine biti još više, piše Novac.hr.

Izvrstan efekat ostvarilo je i nekoliko veoma popularnih televizijskih rijaliti programa koji su se prikazivali pre nekoliko godina, a koji su se snimali u Hrvatskoj.

"Ako neko traži lepo mesto za život, svakako bih mu preporučila Hrvatsku, ali ako tu dolazi da bi razvijao posao i zaradio novac, definitivno bih mu prijateljski savetovala da ode negde drugo", kaže 35-godišnja Sojeon Von, koja se pre čak deset godina iz Seula doselila u Zagreb, a u 2015. je otvorila korejski restoran Cro K.

"Moj prijatelj ima restorane u Beču i ostao je začuđen kada sam mu rekla kolike su cene zakupa prostora u centru Zagreba, gotovo kao u Beču", dodaje ona.

Obe vlasnice jedina dva korejska restorana u Zagrebu saglasne su da su troškovi veliki, od najma za prostor do raznih davanja državi i plata zaposlenih.

Očekuje se da će se pozitivni trendovi povećanja korejskih turista nastaviti i u narednim godinama, jer su i ove godine u Hrvatskoj snimljena dva korejska rijaliti šoua, a prvog septembra Korejan er je uveo i direktnu avio-liniju između Zagreba i Seula, čime je Korejcima Hrvatska postala dostupnija nego ikada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: