"Kad nafta preplavi CG, a Crnogorci postanu šeici"

Prošle nedelje brod "Polar Empress" počeo je da istražuje nafte i gasa u podmorju Crne Gore.

Region

Izvor: Al Džazira, Andrej Nikolaidis

Ponedeljak, 19.11.2018.

11:08

Foto: Thinkstock

Istraživanja su planirana na 1.200 kvadratnih kilometara površine morskog dna, a istraživanje bi trebalo da traje do 21. decembra. Međutim, taj rok može i da se produži ukoliko vremenski uslovi budu pogoršani.

Pojedine NVO pozvale su Vladu da hitno obustavi istraživanja, jer je to, kako tvrde, visokorizični projekat koji donosi ozbiljne posledice po živi svet mora, seizmološke i rizike po zdravlje i život građana, kao i razvoj turizma.

Ta situacija navela je i crnogorskog književnika i kolumnistu Andreja Nikolaidisa da se tim povodom oglasi.

"Uz malo sreće, običan građanin Crne Gore uskoro – pa do kraja života – neće više morati podići ništa teže od kašike", navodi Nikolaidis u autorskom tekstu koji je objavila Al Džazira.

"Sad kad nafta preplavi Crnu Goru, a Crnogorci postanu šeici, ovde će se bureci praviti sa kavijarom, a u zubarskim ordinacijama će se usta ispirati sa Moët & Chandon Impérialom. Zarad tolikog bogatstva, mora se nešto i istrpeti. Mesec i po dana crnogorski ribari, recimo, neće moći baciti ni udicu, jer istraživači nafte traže radni radijus od 170,5 kilometara – što mu dođe celo crnogorsko more", piše on.

I nastavlja: "Potom: niko ne zna (ili zna, a ne saopštava) koliko će štete morskom dnu naneti vazdušni topovi kojima će "Polar Empress“ češljati morsko dno.
A tek kada počne eksploatacija nafte i/ili plina, koliko će to štete nanijeti malom moru kakvo je crnogorsko, a time potencijalno i ovdašnjem turizmu, bez kojega je nezamisliva ekonomija Crne Gore?", pita se Nikolaidis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: