Hrvatski reprezentativac ima neobičan biznis: Posle SP navala

Hrvatski reprezentativac, Domagoj Vida, nakon Svetskog prvenstva i dočeka, zaputio se na svoju farmu crnih svinja.

Region

Izvor: B92

Utorak, 24.07.2018.

12:39

Hrvatski reprezentativac ima neobičan biznis: Posle SP navala
Foto: EPA/FELIPE TRUEBA

Vida, koji je u fokusu bio ne samo po svojoj igri nego i ispadima na Svetskom prvenstvu, obišao je svoju farmu koju sa četvoricom pijatelja iz detinjstva drži u Viljevskom Cretu.

"Nas pet je krenulo u posao s OPG-om pre četiri godine. To se dogodilo sasvim slučajno. Sedili smo u kafiću, pili kafu i razgovarali. Ja sam završio Građevinski fakultet, ali dve ili tri godine nisam uspevao da nađem posao, a slično je bilo i s ostalim momcima, koji takođe nisu bili zaposleni", ispričao je Vidin prijatelj Dimitrije Simonović i istakao da su zaključili da bi bilo dobro da krenu sa biznisom uzgoja svinja.

Svoje svinje uzgajaju na otvorenom, ekstenzivno, tako da je odlično što su otporne i što im ne smeta ni ako je -20 stepeni, ni +40. I meso je, kako kažu, neuporedivo kvalitetnije.

"Ipak, prednost belih svinja je, na primer, to što krmača može imati i 20 prasića, dok ih kod crnih bude tek pet, šest", kaže Simonović i ističe da im je sada špic sezone jer je upravo u toku priprema hrane za celu iduću godinu. Kaže, na njihovu OPG-u posla ima od 0 do 24 i nije nimalo lak zadatak organizovati se da bi sve funkcionisalo.

"Jedan od nas četvorice trenutno je na moru, što već jako osetimo", kaže Simonović i dodaje da je i Vida u periodu kada je igrao za kijevski Dinamo redovno bio važan deo radne snage jer su u klubu bili oslobođeni od obaveza određeni deo zime.

"U Bešiktašu je raspored nešto drugačiji, ali kolinje se i dalje ne propušta svinjokolj", kaže on, prenosi Jutarnji list.

Prve smo godine su imali tek tri krmače za rasplod pa drugu godinu nisu imali gotovo ništa za preradu. Već iduće sezone imali su ih 12 ili 13, a sada ih imamo 35 do 45.

"Proizvodimo oko 200 svinja godišnje. To je prilično velik broj, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da u uzgoju nemamo nikakav tov pa svinjama treba 18 meseci do dve godine da bi došle do 180 kilograma. Sami obrađujemo i oko sedam hektara zemlje, gde uzgajamo i hranu za svinje, međutim ne uspevamo sve sami da proizvedemo", objašnjava Simeunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: