Hrvati strahuju: Turisti se njima vraćaju, ko bi očekivao...

Hrvatski ugostitelji se brinu da posećenost ove godine na Jadranu neće biti kao prethodiha, a u hrvatskim hotelima turisti bez problema mogu da pronađu smeštaj.

Region

Izvor: Tportal, Nikola Suèec

Utorak, 10.07.2018.

19:31

Hrvati strahuju: Turisti se njima vraćaju, ko bi očekivao...
Foto: Thinkstock

Hrvatsku je u junu posetilo četiri odsto turista više nego lani, dok je broj noćenja ostao isti.

U prvih šest meseci broj noćenja porastao je solidnih 12 odsto, međutim kako će se ova sezona završiti, pokazaće jul i avgust, u kojima se ostvaruje većina svih noćenja.

Lanjsku sezonu obeležila je hiperpotražnja za Hrvatskoj, međutim ove godine je više nema, pa se u hrvatskim hotelima bez problema mogu pronaći slobodni kreveti u ovom i idućem mesecu

Jun je uvek prvi pravi "turistički" mesec, a zbog nepromijenjenog broja noćenja upitali smo se je li to znak za uzbunu. Na pitanje zašto nema rasta noćenja u proteklom mjesecu, odgovorio nam je Boris Žgomba, jedan od najvećih domaćih turističkih lobista te vlasnik turističke agencije Uniline, penosi Tportal.

Iako kao prvo objašnjenje za usporenost u turizmu pada Svetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji, Žgomba tu ideju odmah odbacuje i objašnjava:

"Svetsko prvenstvo nema uopšte uticaj na našu turističku sezonu, jun je nešto slabiji. Prvih šest meseci u turizmu nije celovit pokazatelj za procenu toga kako će se cela sezona završiti jer se 60 odsto noćenja i sav turistički promet ostvaruje u julu i avgustu, pa minimalne promene u prvih pola godine mogu proizvesti 'velike brojke'', kaže Žgomba i nastavlja:

"Svetsko prvenstvo može poslužiti kao alibi za slabije rezultate. Treba naglasiti da mi u sektoru osećamo da više nema one potražnje koju smo beležili lani. Turisti su se vratili na destinacije poput Egipta, Tunisa, Maroka i Turske, a oni su se oporavili puno pre nego što bi to iko očekivao."

U hrvatskim hotelima i privatnom smeštaju, dodaje, ima još dosta mesta za iduća dva meseca, što lani nije bio slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: