Alarmantno, hitna zabrana - moći će samo evro 5

Na inicijativu Privredne komore FBiH, Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla da ograniči uvoz polovnih vozila u BiH na evro 5 standard, a novih vozila na evro 6.

Region

Izvor: Nezavisne novine, Uroš Vukiæ

Petak, 22.06.2018.

12:25

Alarmantno, hitna zabrana - moći će samo evro 5
Foto: Thinkstock

"Uputili smo zahtev nadležnim institucijama za mišljenje u vezi sa hitnim uvođenjem ograničenja uvoza polovnih vozila koja ne ispunjavaju standarde minimum evro 5 norme", naveden iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ova odluka biće doneta jer je na celom prostoru BiH isključivo zbog starosti vozila alarmantno stanje zagađenja vazduha. Naime, prosečna starost vozila koja se voze u Bosni i Hercegovini premašuje 17 godina, a ispod EU eko-standarda je više od 50 odsto ukupnog broja vozila, prenose Nezavisne novine.

"Bosna i Hercegovina je povoljan ambijent u evropskim okvirima za uvoz polovnih vozila i postepeno postaje deponija starih vozila koji ne ispunjavaju sigurnosne i ekološke uslove za korišćenje u drugim zemljama i sve dok su u upotrebi dramatično utiču na kvalitet vazduha", navode u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Jedan od razloga za uvođenje zabrane za uvoz vozila ispod evro 5 norme je i taj što je Ustavni sud Nemačke nedavno doneo odluku kojom odobrava i daje mogućnost gradovima da zabrane ulazak vozilima ukoliko zagađuju okolinu, a većina tih gradova priprema se da vozilima od evro 1 do evro 4 standarda zabrani ulazak, a u skorijoj budućnosti i evro 5.

Procenjuje se da će oko 12 miliona vozila biti namenjeno izvozu iz Nemačke kako bi se na taj način rešili vozila koja su daleko štetnija po okolinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: