Hrvatska na "krivom temelju": Brutalno smo unazađeni

Hrvatska zbog rata nije imala ravnopravnu startnu poziciju s drugim tranzicionim zemljama, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Region

Izvor: Jutarnji list, Frenki Laušiæ

Ponedeljak, 18.06.2018.

17:53

Hrvatska na
Foto: Thinkstock

“Rat nas je koštao 160 odsto BDP-a, a poređenja radi, Japan je posledice cunamija platio četiri odsto BDP-a”, naglasio je Plenković.

Međutim, koliko god da je predsednik Vlade u pravu kada kaže da ih je rat privredno unazadio, bilo bi bolje da u svom govoru insistira na tome da je hrvatski pivredni rast nakon rata bio zasnovan na krivim temeljima, što je brutalno razotkrila kriza nakon 2008, piše Jutarnji list.

O tome najbolje svedoče podaci prema kojima su pre krize bili u deficitu od četiri milijarde kuna ostvarenom u trgovanju robom i uslugama sa svetom, a 2016. su imali suficit od 1,5 milijardi kuna, koji je zadržan do danas (nažalost, robni deficit je i dalje prevelik, u značajnom suficitu su usluge).

Kako piše ovaj list, kada premijer već spominje Japan, trebao bi da zna da je Japan dosegnuo predratni nivo bruto domaćeg proizvoda deset godina nakon rata, a da je potom od 1953. do 1965. rastao po stopama od devet odsto i uskoro postao druga, danas treća država po privrednoj snazi u svetu.

U ovoj je priči zanimljivo to da je Hrvatskoj nakon rata trebalo deset godina (ako računamo da je rat bio gotov 1995.) da dođe na predratni nivo (ako računamo da je zadnja godina pre rata 1989.), a sada se dogodilo to da je Hrvatskoj deset godina trebalo da dođemo na pretkrizni nivo iz 2008., naravno, ako ove godine - a sve govori u prilog tome - ostvare privredni rast. Dakle, deset godina im je trebalo da se oporave od rata, kao što im je trebalo deset godina da se oporave od krize, piš Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: