"Sanjaćemo ih, a usluge im već skočile na 25 EUR"

Usluge zanatstva, posebno zidara, tesara, molera i vodoinstalatera, poskupele su i biće sve paprenije.

Region

Izvor: B92

Subota, 09.06.2018.

10:35

Foto: Thinkstock

Zanatlija je na našim prostorima sve manje, a zanatstvo se mora afirmisati na svakom koraku, smatraju predstavnici iz ove oblasti.

Jedna Banjalučanka kaže da joj je za kvar u kupatilu vodoinstalater nedavno uzeo 50 maraka iako je ranije ta usluga koštala 30.

"Još sam ga čekala sedam dana da dođe, toliko ima posla", rekla je ona.

Jovica Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS, kaže da zanatstvo području nestaje, te da zbog toga dolazi do poskupljenja, što bi trebalo da bude motivacija deci da upisuju zanatske delatnosti, jer je u njima budućnost, prenose Nezavisne novine.

"Ako budemo zanemarili zanatstvo, biće sve skuplje i skuplje. Sanjaćemo zanatlije. Da ih ne bismo sanjali, moraćemo im pružiti ozbiljnu zaštitu i ceniti njihove usluge. Zidari, vodoinstalateri, moleri i svi drugi zanati su traženi u celom svijetu, ne samo kod nas, jer jednostavno zanata nema i potražnja za njima je sve veća i veća", rekao je Bratić i naglasio da se moleri ili zidari danas ne mogu naći za dnevnicu ispod 70 KM, a koja je ranije bila 50 KM.

"Oni više neće da rade ni za dnevnicu, nego po kvadratu, što je i skuplje. Pored zidara i molera, u pekarstvu se teško pronalazi pekar, tako je i u svim drugim branšama. Radnika je danas sve manje i to je problem, nema vozača u Evropi, nema konobara, jednostavno ih nema na tržištu i to je diglo cenu, što je realno očekivati", kaže Bratić.

On kaže da i ono malo kadra što imamo odlazi u inostranstvo, gde je prividno više novca, jer, kako kaže Bratić, skuplji je život i ljudi tamo idu po inerciji.

On smatra da dobar majstor može da zaradi i ovde ono što zaradi u inistranstvo.

"Najviše nam nedostaje varilaca, tesara, zidara, mehaničara, tokara, neverovatno, ali nam fali svih zanata, a Evropa samo čeka naše zanatlije. Mi moramo da se uozbiljimo, vratimo i rehabilitujemo zanatstvo, decu od petog razreda usmeravati u zanatstvo, a ne od srednje škole", kaže Bratić.

On ističe da će privatnici morati da povećaju plate, ne zato što hoće, nego zato što moraju, da bi zadržali radnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: