Auto-put kasni: Zaboravili petlju, neprecizna i trasa

Izgradnja deonice auto-puta od Podgorice do Mateševa neće biti završena u planiranom roku do 11. maja 2019. godine, već će kasniti oko šest meseci.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.05.2018.

14:19

Auto-put kasni: Zaboravili petlju, neprecizna i trasa
Foto: Thinkstock

Zbog toga će ova deonica dodatno koštati oko 30 miliona evra, saznaju Vijesti.

Razlozi za kašnjenje su propusti u pripremi projekta za vreme bivšeg ministra saobraćaja Ivana Brajovića, a odnose se na neprecizne i nepotpune geološke i druge podatke o trasi auto-puta, kao i zaboravljanje petlje Smokovac u delu ugovora o izvođenju radova.

U ugovoru su zaboravljeni i radovi na elektro i vodovodnoj mreži, kao i izmeštanje dalekovoda.

Zvanično izgradnja deonice autoputa počela je 11. maja 2015, sa rokom završetka od četiri godine, ali su radovi počeli mnogo kasnije.

Zbog nepotpune dokumentacije projektantski timovi glavnog izvođača kineske kompanije CRBS nisu mogli na vreme da počnu izradu projekta, pa su i glavni izvođački radovi počeli sa skoro godinu dana zakašnjenja. Ni vanredni napori kineskih izvođača, zbog tih problema, nisu mogli toliko da ubrzaju radove da bi oni bili završeni u predviđenom roku.

Kako je crnogorska strana kriva za kašnjenje radova, od kineskog izvođača se ne mogu naplatiti kazneni penali.

Da bi izbegli da priznaju krivicu Vlada, prema informacijama "Vijesti", priprema “kompromisno rešenje”, koje će predviđati da se kineskom partneru aneksom dodeli da gradi zaboravljenu petlju Smokovac, za što će im platiti još oko 30 miliona evra, pa će na osnovu toga produžiti rok za završetak radova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: