3 ponude iz iste zemlje - Slovenci i u Srbiji dobijaju partnera?

Za preuzimanje najmanje 50 odsto udela u slovenačkom preduzeću Gorenje stigle su tri ponude iz Kine.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.05.2018.

11:04

3 ponude iz iste zemlje - Slovenci i u Srbiji dobijaju partnera?
Foto: EPA/ANTONIO BAT

Reč je o kompanijama Ćingdao Haier, Midea i Hisense Elektrik, saznaje portal Seebiz nezvanično.

Pristigle ponude će razmatrati vlasnici kompanije u narednih nekoliko dana, među kojima je najveći akcionar Kapitalsko društvo (KAD) sa 16,37 odsto udela.

Gorenje je 9. novembra prošle godine najavilo da će grupa zbog neostvarivanja nekih ključnih ciljeva započeti s traženjem strateškog partnera. Radilo bi se o investitoru koji bi postao novi suvlasnik kompanije i koji bi pomogao dugoročni rast i razvoj Gorenja.

S obzirom na to da se u industriji aparata za domaćinstvo na Zapadu već neko vreme odvija konsolidacija, kao mogući kupac spominje se strateški vlasnik iz Azije kog bi Gorenje interesovalo zbog mogućnosti prodora na evropsko tržište.

Na tržištu kuhinjskih aparata godišnje se vrti oko 250 milijardi dolara, a ta brojka će, prema procenama, do 2020. porasti na 340 milijardi.

U oktobru 2017., Gorenje je potvrdilo da se dogovorilo o prekidu saradnje s Panasonikom, u okviru koje je poslednjih godina razvijao i prodavao mašine za pranje veša i frižidere za evropsko tržište pod brendom te japanske korporacije, prenosi Seebiz pisanje slovenačkih medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: