Ovo je već suludo: Radnika ni za lek, kad bi smeli...

Najave s tržišta i rezultati prodaje obećavaju dobru turističku godinu u Hrvatskoj, ali problem nedostatka radnika muči mnoge, a najviše manje ugostitelje.

Region

Izvor: Slobodna Dalmacija, S.D:

Četvrtak, 26.04.2018.

13:22

Ovo je već suludo: Radnika ni za lek, kad bi smeli...
Foto: Thinkstock

To je upozorilo Turističko poslovno veće Hrvatske gospodarske komore (HGK), prenosi Slobodna Dalmacija.

Nedostatak radne snage u turizmu na sednici tog Veća nametnuo se jednom od glavnih tema, nakon što su predstavnici HGK-ovih udruženja ugostitelja i restoratera Ivan Bogović i Abi Shalabi istakli da se, na primer, na oglase za konobare mesecima niko ne javlja, pogotovo za restorane u kontinentalnom delu zemlje, pa i u Zagrebu.

"Mogli bismo naći ljude kada bi nam se to zakonski omogućilo, na primer, razgovorima u državama u okolini Hrvatske, ali to ne smemo. Čak i kada nudimo oglase s relativno višim platama opet se nito ne javlja. U Splitu je restoran nedavno tražio 60 radnika, a našao samo dva. Ništa se ne čini, samo se i dalje priča. Poručujemo Ministarstvu turizma da nam je voda do grla", kazao je Shalabi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: