Da li ovo pada još jedno balkansko poslovno carstvo?!

Nemački mediji pišu kako je Folkvagen raskinuo saradnju s bosanskim preduzetnikom Nijazom Hastorom i njegovom Prevent grupom.

Region

Izvor: Tportal

Subota, 07.04.2018.

12:13

Da li ovo pada još jedno balkansko poslovno carstvo?!
(Foto: Thinkstock)

Bild i Fokus javljaju kako je Folksvagen krajem nedelje doneo odluku o prekidu saradnje sa Prevent grupom. Folkswagen se navodno proteklih godina trudio da pronađe alternativu za delove koji su im stizali iz Grupe Prevent i kako je isporuka konačno organizovana.

Dojče vele piše kako pojedini listovi spekulišu i kako bi to moglo da znači propast imperije koju je stvorio Nijaz Hastor s Grupom Prevent.

Hastorovo carstvo sastoji se od niza kompanija u Bosni i Hercegovini, hrvatske kompanija AD brodovi iz Splita, kompanije u Brazilu i nemačke kompanije Halberg Guss. Samo u toj kompaniji koju je Hastor preuzeo radi oko 3000 ljudi u Nemačkoj i Južnoafričkoj Republici proizvode delove za motore kao što su glave cilindra i vratila kako za vozila, tako i za kamione.

Hastor je svojevremeno bio i najveći akcionar solinskog AD Plastika, ali nakon što je slovenačka kompanije preko koje je kontrolisao AD Plastik otišla u stečaj poverioci su na rasprodali njegove akcije. Danas u Hrvatskoj deluje samo njegova konsultantska kompanija Arkun, s jednim radnikom i prometom od oko 250.000 kuna u 2016. godini. Prevent je danas prisutan u 15 zemalja i zapošljava oko 13.000 ljudi. Prevent je neko vreme bio i strateški partner Elke, ali je ta saradnja prekinuta lani, prenosi Tportal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: