"Vinjete pod hitno, auto-putevi puni samo tokom sezone"

Zbog visokih putarina, hrvatski auto-putevi su prometni samo za vreme turističke sezone, pišu hrvatski mediji.

Region

Izvor: Dnevnik.hr

Utorak, 27.03.2018.

11:27

Foto: Thinkstock

U resornom ministarstvu traže najbolji model za naplatu putarina, a sve bi trebalo da bude gotovo do kraja godine, do kada će se u Hrvatskoj plaćati najskuplja putarina u Evropi, piše Denvnik.hr

Umesto vinjeta, tako ćemo i dalje imati klasičnu naplatu putarina, uz koju dolazi i sezonsko poskupljenje.

“Mislim da su vinjete vrlo isplative i da treba rekonstruirati putni sektor u celini. Treba uvesti vinjete pod hitno - to je prelazno rešenje do uvođenja naplate putarina putem satelitske navigacije“, kaže prometni stručnjak Ivan Dadić.

Koji model je najisplativiji, u Ministarstvu još ne znaju. U toku je odabir konsultanta za budući sistem naplate putarina.

“Imaćemo ga najverojatnije do kraja godine, onda će se definisati budući sistem naplate. To ne znači da neće biti elektronskih vinjeta, naravno budućnost je GPS sistem“, kaže ministar prometa Oleg Butković.

Zbog visoke cene putarina, hrvatski auto-putevi su puni samo u vreme turističke sezone. Izvan sezone, gotovo nitko ne vozi njim. Posebno prema Dalmaciji, pišu hrvatski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: