Blokada akcija kompanija iz sastava Agrokora

Zagrebačka berza obustavila je trgovanje akcijama kompanija iz sastava Agrokora dok se ne razjasne posledice ostavke vanrednog poverenika Ante Ramljaka.

Region

Izvor: Beta

Sreda, 21.02.2018.

19:28

Blokada akcija kompanija iz sastava Agrokora
Foto: Thinkstock

Trgovanje je obustavljeno akcijama Zvijezde, Leda, Jamnice, Žitnjaka, PIK Vinkovaca i Vupika.

U toku je sednica užeg kabineta Vlade, a danas bi trebalo da bude poznato šta će se dalje dešavati s postupkom vanredne uprave u Agrokoru i ko će biti predložen za novog poverenika.

Agrokor je jutros potvrdio da je Ramljak ostavku juče podneo predsedniku Vlade Andreju Plenkoviću i naveo da je to učinio da on lično ne bi postao prepreka postizanju nagodbe.

Naveo je i da je. zajedno sa saradnicima i zaposlenima, uspeo da stabilizuje poslovanje Agrokora, očuva ; zaposlenost, spreči propast dobavljača i stvori preduslove da poverioci mogu da pregovaraju o nagodbi da li da "nažalost, neizvesnost koja je bila stvorena vezano za njegov ostanak na mestu poverenika snažno radi protiv ovog procesa".

Hrvatski mediji prethodno su objavili da je Ramljak iznerviran konstantnim napadima i pritiscima iz vlade odlučio da ponudi ostavku a da se njegovom odlasku navodno usprotivio deo predstavnika poverilaca.

Ramljak se nalazi pod pritiskom od kraja januara kada su mediji objavili da je njegova bivša firma, Texo Management d.o.o. sklopila ugovor s firmom AlixPartners za savetovanje o restrukturiranju Agrokora na osnovu kojeg svake sedmice naplaćuje za poslove savetovanja gotovo 250.000 kuna. To je otvorilo raspravu o visokim savetničkim naknadama i mogućem sukobu interesa Ante Ramljaka.

Premijer je rekao da nije znao kolike su naknade savetnicima u procesu restrukturiranja Agrokora, ali da načelno ne podržava njihovu visinu. Tada je najavio i da će svoj stav dati kada prouči dokumentaciju koju mu je Ramljak dostavio.

Pre nekoliko dana u medijima je objavljeno i da je Ramljak u bivšoj firmi formalno bio zaposlen i nakon što je došao na čelo Agrokora 10. aprila prošle godine, a radni odnos mu je prestao 30. aprila.

Portal Indeks objavio je dokument koji je potvrdio da je Ramljak istovremeno bio vladin poverenik i zaposlenik Texo Managementa u prvih dvadeset dana kada je, kako navodi portal, ta mala konsultantska firma ugovorila posao. Formalno ih je angažovao AlixPartners 25. aprila.

Posle objave u medijima, iz Agrokora su naveli da "datum formalne ođave, koja je usledila 20 dana po prestanku radnog odnosa raskidom ugovora o radu, ne menja činjenicu da je Ante Ramljak radni odnos u Texo managementu raskinuo kada je imenovan za vanrednog poverenika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: