Proteruju "najbolje upotrebiti do", ovo je razlog

Evropska komisija objavila je veliku studiju o uticaju oznaka rokova trajnosti na bacanje hrane u EU.

Region

Izvor: N1 Hrvatska

Ponedeljak, 19.02.2018.

09:22

Proteruju
Foto: Thinkstock

Rezultati terenskog istraživanja pokazuju da se oko 9 miliona tona hrane godišnje, što je 10 odsto ukupne količine bačene hrane, u EU baci iz razloga povezanih s oznakama trajnosti prehrambenih proizvoda, piše N1 Hrvatska.

Prema istraživanju, koje je obuhvatilo 2.296 proizvoda kupljenih u 109 trgovina na teritoriji osam država članica, najviše potencijala za smanjenje bacanja hrane u kontekstu rokova trajanja ima kod mječnih proizvoda, jogurta, svežih sokova, pakovanog mesa i ribe.

Manje od pola građana EU razume razliku između „upotrebiti do“ i „najbolje upotrebiti do“, oznaka koje su propisane evropskim zakonodavstvom.

Iako nakon isteka ove druge oznake hrana može biti dobra za jelo još danima, nedeljama i mesecima, ona se masovno baca na dan isteka.

“Najbolje upotrebiti do“ znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji, da npr. zadržava optimalnu hrskavost i boju. U Švedskoj i Norveškoj su eksperimentalno zamenili tu oznaku s „najbolji kvalitet do“ i „najbolje do, ali upotrebljivo nakon“. Evropska komisija bi svakako trebalo tu inicijativu uzeti u obzir, smatra izvestiteljka Evropskog parlamenta za smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane Biljana Borzan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: