Turci s milijardama: Aerodrom, jezero, golf tereni

Turci hoće da grade aerodrom i golf terene u Kneževu i u sklopu Eko-zone Korićani-Vlašić spemni su da ulože vrtoglave 4,2 milijarde evra.

Region

Izvor: B92

Petak, 05.01.2018.

14:15

Turci s milijardama: Aerodrom, jezero, golf tereni
Foto: Thinkstock

Verovali ili ne, uz aerodrom, sa pistom dugom 1.300 metara i helikopterskim servisom, predviđeno je da se, uz uobičajenu putnu infrastrukturu, unutar još neizgrađenog kompleksa, gosti i domaćini kreću gondolama i liftovima.

Za sada, Milorad kroz selo ide peške. Kaže da su investitori bili na terenu i da su meštanima svašta obećali.

"Navodno bi trebalo ovde gore da se pravi bolnica i hotel. Ovde dole na kraju ovoga dole dela, to su takozvane Luke – trebalo bi da se pravi jezero. Voda bi trebalo sa reke Ilomske i sa ovih ovuda ovdašnjih izvora da se prikupi, da se dovede da se to jezero napravi", rekao je Milorad Slavnić, iz sela Donji Korićani kod Kneževa.

Na spisku lepih želja nalazi se odvojeni studentski i penzionerski grad, pa i svojevrsni "Grad kraljeva", koji će se graditi od kamena, u stilu srednjovekovne tvrđave. Čak i akva-park, pa i moderni ski-centar. I taman kad je Milorad pokazao čistinu gde su Turci obećali aerodrom – prekinu ga komšija Stojan.

"Čujem i ja nešto o tome, nešta, a zaputio sam se u Tuzlu pošto mi kćerka večeras stiže iz Nemačke pa idem na aerodrom u Tuzlu. A nadam se da bi i ovde mogao biti aerodrom pa da mi ćerka bude ovde sletala", kaže Stojan Vujinović, iz sela Donji Korićani kod Kneževa.

Drugi su već počeli da trljaju ruke jer bi, navodno za dunum zemlje mogli da dobiju 1.000 KM. Rezidencije sa bazenima i porodične vile koje bi se tamo gradile, bar na memorandumu koji je u posedu ATV-a, izgledaju više nego futuristički.

Zamišljeno je da budući kompleks nikne u selu Donji Korićani i to na prostoru od oko 20 kvadratnih kilometara.

Da nije u pitanju naučna fantastika, potvrdio je i načelnik Kneževa. Ipak je skeptičan jer je, kad se uporedi, ponuda iz Turske skoro tri puta veća od godišnjeg budžeta Republike. I dve hiljade puta veća od budžeta kojim on rukovodi.

"Pa… po meni jeste nerealno, jer mi u Kneževu vapimo za svakim… a kad ti kaže četiri milijarde evra onda stvarno hehehe malo, deluje nerealno", izjavio je Goran Borojević, načelnik Kneževa.

Uz hotele i toranj-vidikovac, u planu je izgradnja Kliničkog i rehabilitacionog centra. Pošto je granica sa Federacijom blizu, u projekat će, ako se uopšte realizuje, biti uključene opštine Travnik i Kneževo, ali i Vlade Federacije i Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: