CG: Beže od betonskih monstruma i neuređene obale

Neuređena obala i građevinske mašine u predsezoni na Primorju negativno utiču na razvoj turizma.

Region

Izvor: cdm.me

Nedelja, 17.12.2017.

14:55

CG: Beže od betonskih monstruma i neuređene obale
Foto: Thinkstock

“Turista koji dođe van sezone, hoće sve da ima u Budvi. On hoće da grad živi, traži doživljaj turističke destinacije zelene površine, zabavu, male restorane. Ako se to zatvori u predsezoni, onda se stiče loš utisak, jer turista neće da boravi samo u hotelu”, ocenio je za “Dan" profesor Slobodan Unković.

“Ako Crna Gora hoće da bude kvalitetna destinacija sedam meseci, ne samo od juna do septembra, onda se mora na nivou resornog ministarstva, Nacionalne turističke organizacije i lokalnih koordinisati sa svime”, rekao je Unković, ovogodišnji dobitnik najvišeg priznanja Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija za doprinos razvoju turizma u svetu, njegov održivi razvoj i obrazovanje kadrova u turizmu.

Kako je naveo, akcenat treba da se stavi na održivi razvoj.

“Turisti neće dolaziti da gledaju velike hotele betonske monstrume koji im zaklanjaju pogled i prirodu, već žele da osete ljepotu Mediterana, prirodu. Zato je potrebno sačuvati prostor, ne treba uništavati prirodu i graditi veliki hotel sa mnogo betona i parkinga. To je opasno, jer turisti dolaze iz velikih sredina. Oni traže čisto more i zelene površine”, izjavio je Unković i dodao da je samo deset odsto od ukupnog broja turista ekstremno bogato, a da je ostatak srednje i niže platežne moći.

Istakao da je na svetskom nivou ova godina u turizmu dobra i da se očekuje ukupan broj turista od 1,3 milijarde.

“Međunaordni turizam će povećati svoju stopu za 4,5 odsto, dok Crna Gora može očekivati rast stranih turista između 10 i 11 odsto. Toje oko 1,85 miliona turista i 12 miliona noćenja, dok će devizni prihod biti blizu milijardu evra”, precizirao je Unković.

Zapazio je, kako je kazao, veoma mali broj turista iz Italije i Velike Britanije u Crnoj Gori.

“Tu treba da se radi, posebno po pitanju Velike Britanije. Oni su uglavnom srednje i niže platežne moći i ne mogu da idu u luksuzne hotele. Za njih su potrebni kvalitetan privatni smeštaj i hoteli sa tri zvezdice, koje treba graditi”, poručio je Unković.

Istakao je da Crna Gora ima šansu.

“Moja poruka je da zadrži postojeća tržišta i da traži nova, među kojima Veliku Britaniju i od vanevropskih Kinu. Kinezi su ove godine trošili 320 milijardi dolara u inostranstvu. U Srbiji se očekuje oko 100.000 kineskih turista, a u Crnoj Gori oko 20.000. Tu treba regionalno sarađivati, jer Kinezi traže kompletne programe. Njima su filmovi “Valter brani Sarajevo i “Most nešto što je ušlo u sve pore njihovog bića, jer su tu našli junake koji su se borili za slobodu Kine”, rekao je Unković.

Naglasio je da treba da se ide na nova tržišta, te da svake godine bude od 45 do 50 miliona novih turista.

“Crna Gora treba da sačuva postojeće turiste i uzme deo kolača od novih”, izjavio je profesor Unković.

Istakao je i da treba graditi puteve ka planinskim centrima i povezati Primorje sa Podgoricom, planinskim centrima, Skadarskim jezerom i nacionalnim parkovima.

“Ne može se turizam bazirati samo na mediteranskom delu. U Mediteranu će CG imati stope rasta veće od svetskog i evropskog proseka. Evropa će u proseku imati rast 3,3 odsto, a Crna Gora od pet do šest odsto u proseku”, zaključio je Unković.

Konstatovao je da Crna Gora ima resurse i mogućnost da razvija turizam bolje od evropskog i svetskog proseka uz pretpostavku da razvija Jaz, Buljaricu i Ulcinj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: