Hrvati nam vratili keks, tvrde da je kancerogen

Hrvatska sanitarna inspekcija zabranila je uvoz šest pošiljki keksa i slatkiša iz BiH zbog prevelike količine akrilamida, a vraćen je i keks iz Srbije

Region

Izvor: Nezavisne novine

Subota, 02.12.2017.

14:28

Hrvati nam vratili keks, tvrde da je kancerogen
(Foto: Thinkstock)

To je bio povod za nadležne u BiH da u petak održe sastanak.

Zbog povećanog sadržaja akrilamida u hrani u odnosu na evropske preporuke i učestalog vraćanja pošiljki proizvođača iz BiH, Agencija za bezbednost hrane BiH je u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH održala radni sastanak s proizvođačima konditorskih proizvoda i peciva.

Akrilamid je potencijalno kancerogena materija koja, kako su pokazala neka istraživanja, u velikim količinama može uticati na zdravlje ljudi.

Evropska komisija za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane (RASFF) je objavila tu informaciju o vraćanju keksa sa granice, ali na sajtu RASFF nije precizirano o kojem tačno proizvođaču se radi.

Istakli su samo da je zabranjen uvoz keksa i sendvič keksa iz BiH kao i dve pošiljke keksa, krekera i keksa iz Srbije.

U tim proizvodima je pronađeno između 686 i 1.161 mikrogram akrilamida po kilogramu, a najveća je koncentracija bila u keksu iz BiH. Akrilamid nastaje u reakciji između šećera i aminokiseline asparagin.

Inače, akrilamida najviše ima u prženoj hrani i kafi kao i u hrani pečenoj na visokim temperaturama poput keksa, krekera, žitarica i pekarskih proizvoda.

Sadržaj akrilamida u hrani inače nije zakonski regulisan u BiH.

Oni pišu i da je Evropska komisija nedavno donela Uredbu o proizvodnji hrane bez akrilamida, ali nije se bazirala na postavljanje limita za akrilamid, već se koristila preporukama Evropske agencije za bezbednost hrane.

Zato su iz Agencije naglasili da će preuzeti tu uredbu kao i zakonsku proceduru i uputiti propise za proizvodnju hrane bez akrilamida.

Ni nakon sastanka javnosti nije bilo poznato o kojim kompanijama se radi, ali će njihovi proizvodi biti uništeni u prisustvu inspektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: