Luksuzna zgrada prokišnjava, a nije ni otplaćena

Iako građani Republike Srpske još otplaćuju izgradnju luksuznog Administrativnog centra Vlade RS, iskrsli su prvi problemi loše izgradnje.

Region

Izvor: B92

Petak, 24.11.2017.

13:59

Luksuzna zgrada prokišnjava, a nije ni otplaćena
Foto: Thinkstock

Muke Vladi zadaje kiša pa je početkom meseca raspisana javna nabavka vredna oko 50.000 KM, kako bi propusti na oko 200 miliona maraka vrednoj zgradi bili rešeni na teret poreskih obveznika.

Služba za zajedničke poslove Vlade RS u novoj tenderskoj dokumentaciji navela je da bi kroz dva lota trebalo da bude rešen problem dilatacije (oko 7.000 KM), ali i drenaža na krovu objekta poznatijem kao Kula (oko 42.000 KM).

Za zgrade, koje su useljene u novembru 2007. godine i koje su koštale 200 miliona KM, tek je istekao desetogodišnji garantni rok, a Vlada već mesecima traži najbolje ponuđače koji bi riešili ove probleme.

Iako je još u maju ugovor za sanaciju Kule dodelila Tehničko-tehnološkom birou “Tenzo” iz Banjaluke, odluka o izboru ponuđača je poništena u julu jer su u ovoj firmi, prema Vladinom obrazloženju odbili da zaključe ugovor pod uslovima navedenim u tenderskoj dokumentaciji i prema ponudi koju su dostavili.

Nakon toga, Služba za zajedničke poslove Vlade RS nekoliko puta je raspisivala tendere, ali i poništavala. Direktor Službe Goran Maričić je potvrdio da su se „javili sitni problemi koje moraju da reše pre prvog snega“.

„Jedanaestu godinu zgrada je u upotrebi i sada imamo sitne poteškoće sa prokišnjavanjem“, naveo je Maričić.

Zgrada Vlade RS završena je 2007. godine, a izvođač radova bila je laktaška firma „Integral inženjering“. Po informacijama koje su u medijima ranije objavljene, izgradnja dve zgrade Administrativnog sentra Vlade RS koštala je oko 200 miliona KM.

Vlada je preuzela otplatu „Integralovog“ kredita od 50 miliona KM koji je podigao kod banjalučke NLB Razvojne banke kada je počeo graditi tu zgradu. Vlasnik „Integrala“ Slobodan Stanković ranije je rekao medijima da je Vlada preuzela i „Integralov“ kredit uzet kod Hypo Alpe Adrija banke.

Prema nalazu revizora dugoročne obaveze budžeta RS prema pravnim licima na kraju 2006. godine iznosile su 192,7 miliona KM i odnosile su se na obaveze prema bankama koje su ugovorima preuzele potraživanja od konzorcija „Integral-inžinjering“ na ime izgradnje i opremanja Administrativnog centra u Banjaluci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: