Udeo sive ekonomije u BDP-u BiH 25 odsto

Borba protiv sive ekonomije treba da bude jedan od prioriteta Bosne i Hercegovine, zbog velikog udela takvih aktivnosti u privredi zemlje.

Region

Izvor: Indikator.ba

Utorak, 21.11.2017.

13:31

Udeo sive ekonomije u BDP-u BiH 25 odsto
Foto: Thinkstock

To je navedeno na okruglom stolu “Zajedno protiv sive ekonomije” koji je u Sarajevu organizovao Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Dekan Ekonomskog fakulteta Kemal Kozarić rekao je da učešće sive ekonomije u BDP-u Bosne i Hercegovine oko 25 odsto, i da BiH nije izuzetak kad je ta pojava u pitanju.

Istakao je da se siva ekonomija najviše manifestuje kroz angažovanje radne snage ‘nacrno’, obavljanje ilegalnih novčanih transakcija, te nelegalni promet roba i usluga.

“Ako znamo da je BDP Bosne i Hercegovine 29 milijardi KM onda gotovo 10 milijardi KM otpada na sivu ekonomiju”, precizirao je Kozarić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović naveo je da siva ekonomija negativno utiče na privlačenje stranih investicija i na konkurentnost Bosne i Hercegovine i njene privrede.

Naglasio je da je borba protiv sive ekonomije bitna i za integracije u Evropsku uniju.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula kazao je da je jedan od osnovih zadataka te institucije upravo borba protiv sive ekonomije i svih oblika zloupotreba i neplaćanja.

Naglasio je da je UIO ključna institucija za fiskalnu stabilnost BiH, kao i da je plaćanje poreza civilizacijsko dostignuće.

Cilj okruglog stola bio je okupiti predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, akademske zajednice, kao i ekonomske eksperte, kako bi bio iniciran konstruktivan dijalog o temi zajedničke borbe protiv sive ekonomije, te elaboriran značaj poreske politike kao izuzetno važnog alata u tim nastojanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: