Ko ne bude odvajao otpad kazne i do 400 EUR

Od početka februara naredne godine, sve jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj moraju da uvedu kante za odvojeno prikupljanje otpada.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Utorak, 21.11.2017.

12:08

Ko ne bude odvajao otpad kazne i do 400 EUR
Foto: Thinkstock, ilustracija

Osim toga, primenom nove uredbe, otpad se veže uz volumen, a osim odvajanja, bitna je i edukacija građana, rekao je ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić za HTV.

''Mi smo trenutno u fazi konkursa koji kontinuirano traje, izgradnja reciklažnih dvorišta i sortirnica, čitav niz komponenti sistema treba da se odradi u narednom periodu'', naglašava Ćorić.

Cilj za budućnost je da sve smeće bude reciklirano, smatra bivši ministar zaštite okoline i prirode Slaven Dobrović.

"Zagreb sada odvaja trideset tri odsto otpada, a uz uvođenje još kontejnera, mi ćemo u potrebnim rokovima bez problema doći na pedeset odsto", rekla je Mirka Jozić iz zagrebačke Gradske kancelarije za privredu u Otvorenom HTV-a.

Za Zagrepčane koji otpad ne budu odvajali, predviđene su kazne u iznosu od 3.000 kuna (gotovo 400 evra). Ipak, Jozić ističe kako se nada da se ne očekuje da policajci čuvaju kontejnere za otpad. Inspekciju će obavljati komunalni redari, a neće biti kažnjavanja dok se ne utvrdi ko otpad nije razdvojio, obećala je Jozićeva.

Međutim, u Hrvatskoj se pitaju kakve će biti kazne za gradove koji u roku od dva meseca ne uvedu kante za odvojeno prikupljanje otpada i hoće li drakonske kazne plaćati i građani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: