Rumunija uliva strah: Ni nakon 10 god u EU...

Po stopama privrednog rasta Rumunija je drugi put u deset godina prestigla Kinu.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2017.

14:26

Rumunija uliva strah: Ni nakon 10 god u EU...
Foto: Thinkstock

Međutim, njihovi ekonomisti upozoravaju kako zemlja očito ništa nije naučila iz ekonomske krize 2008. godine.

Prema nedavnim podacima statističkog zavoda, rumunska privreda u trećem tromesečju je jurnula 8,8 odsto na godišnjem nivou. Naglasimo da je ekonomija ubrzala s obzirom na to da je u drugom tromesečju ojačala 6,1 odsto.

Kako je privreda Evropske unije i evrozone rasla 2,5 odsto, Rumunija trenutno uživa uverljivo najviše stope rasta u Evropi. Prema jesenjim prognozama Evropske komisije, rumunska privreda će ove godine porasti 5,7 odsto, a iduće 4,4 odsto. Snažne stope rasta rezultat su skoka lične potrošnje, koji je pak posledica snižavanja poreskog opterećenja i viših plata. Međutim, to dovodi do rasta inflacije koja će po prognozama centralne banke ove godine dosegnuti gotovo četiri odsto, kao i povećanja trgovinskog manjka.

Septembarski podaci pokazuju da je uvoz nastavio da raste brže od izvoza. Naime, Rumunija je izvezla robe za 5,56 milijardi evra, što je šest odsto više, ali je uvoz skočio 9,2 odsto na 6,6 milijardi evra. Time je manjak produbljen do 1,2 milijarde evra što je za trećinu više nego samo godinu ranije. Iako makroekonomski pokazatelji još nisu alarmantni kao uoči recesije 2008. godine, analitičari upozoravaju kako se trend ne sme ignorisati.

"Ovaj rast u kineskom stilu trebalo bi donosioce odluka da navede na razmišljanje šta sledeće da učine", kaže za Blumberg Ionut Dumitru, glavni ekonomista rumunske filijale Rajfajzen banke i predsednik Fiskalnog veća, nezavisnog tela koje savetuje vladu o monetarnoj politici. "Rumunija se suočava s klizanjima koja finansijska tržišta neće ignorisati", ocenjuje Dumitru.

A tržišta već reaguju. Prinosi na rumunske obveznice rastu jer investitori očekuju da će centralna banka povećati rekordno niske kamatne stope. Uz to, lej je prema evru ove godine oslabio 2,2 odsto, najviše od istočnoevropskih valuta. Međutim, vlada smatra da je povećanje plata potrebno kako bi Rumunija - deset godina nakon pristupanja i dalje druga najsiromašnija članica EU - uhvatila priključak za razvijenim Zapadom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: