Novi most problem: 5 a ne 65 metara, inače brišu

Studija koja je procenila uticaj izgradnje na kulturnu baštinu Kotora HIA ne preporučuje gradnju mosta na Verigama

Region

Izvor: cdm.me

Nedelja, 19.11.2017.

12:53

Novi most problem: 5 a ne 65 metara, inače brišu
Foto: Thinkstock, ilustracija

Kako navode, to bi ugrozilo vizuelni identitet Bokokotorskog zaliva.

U dokumentu se insistira i da se na prostoru Mua, Prčanja, Stoliva, Ljute, Orahovca, Dobrote i Kostajnice zadrže zelene površine i da tu više ne sme biti gradnje.

U Kotorskoj opštini zadovoljni su preporukama iz HIE iako se dokumentom predlaže produženje moratorijuma na gradnju, dok se ne izrade novi planski dokumenti.

Stručnjaci Arhitektonskog fakulteta u Podgorici uz pomoć međunarodnih eksperata procenili su i da bi se gradnjom mosta na Verigama ugrozio vizuelni identitet Bokokotorskog zaliva na čemu UNESKO insistira.

“Jedno od rešenja je ako baš mora da bude tamo, da bude visok svega pet metara i da ima pokretni deo za brodove. Ukoliko to morsko dno dozvoljava jer je ovde izuzetno karakteristično, velike su dubine na pojedinim mestima”, kaže Branko Nedović.

Ukoliko se ostane pri stavu da se gradi most visine 65 metara ispod kog bi mogli da prolaze kruzeri, Nedović tvrdi da bi to dovelo do toga da Kotor bude izbrisan sa liste Uneska. U Kotorskoj opštini imaju predlog za rešenje ovog problema.

“A to je da brza cesta gleda vodi iznad Budve, iznad Kotora, odnosno iznad Kavča, iznad aerodroma, dolazi na most Verige i nastavlja dalje prema Herceg Novi bude izmeštena na način da iz Lastve Grbaljske ide kroz Donji grbalj Luštica i pređe u Kumborskom zalivu na drugu stranu, dakle ne na Verigama nego kod Kumbora i to su stručnjaci predložili, jer je tu takođe jedan tesnac i neka stara dokumenta iz austrijskog i pre perioda predviđala su da tuda bude prelaz preko Boke”, mišljenja je on.

Nedović ističe da će svi niži detaljni urbanistički planovi biti stavljeni van snage dok se ne usvoji prostorno-urbanistički plan.

Kako navodi, dokumentom se insistira da se na prostoru Mua, Prčanja, Stoliva, Ljute, Orahovice, Dobrote i Kostejnice zadrže zelene površine koje se nalaze između postoječih građevinskih objekata i da tu više ne sme biti gradnje.

“Tako ako neko hoće da uradi porodičnu kuću na svom imanju logično je da to može da uradi, ali da sprečimo stanogradnju za tržište”, objanio je on.

Nedović veruje da će opština imati snage da celi posao iznese do kraja a za tako nešto će im, kako je rekao, biti neophodna pomoć stručne javnosti.

Podsetimo, crnogorska Vlada je nakon devet meseci delimično ukinula moratorijum na gradnju sa urbanističkih projekata Perast Kotor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: