Kupujete kola? Zaboravite na stari porez

Izmene i dopune Zakona o posebnom porezu na motorna vozila prva su tačka dnevnog reda sednice Vlade Hrvatske.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Četvrtak, 16.11.2017.

16:31

Kupujete kola? Zaboravite na stari porez
Foto: Thinkstock

Predlaže se donešenje po hitnoj proceduri kako bi zakon stupio na snagu 1. januara 2018.

Između ostalog predlaže se, umesto posebnog poreza na sticanje polovnih motornih vozila, plaćanje upravne takse prilikom registracije vozila na ime sticatelja vozila kako bi se ubuduće pojednostavio i skratio administrativni postupak obavljanjem svih radnji na jednom mestu.

Nije reč o novom nametu već transformaciji davanja koje se plaća prilikom sticanja polovnih motornih vozila, ističe se u nacrtu predloga.

Nadalje, u slučaju kupoprodaje polovnog motornog vozila nije više potrebno overavati potpis prodavca kod javnog beležnika već, nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora, kupac s istim kod tela nadležnog za registraciju motornih vozila obavlja prenos vlasništva odnosno registraciju motornog vozila na svoje ime.

Obračun i kontrolu naplate upravnih taksi obavljaće telo nadležno za registraciju motornih vozila.

Dosadašnja osnova za plaćanje poreza je tržišna cena motornog vozila koja se utvrđuje uvidom u podatke Eurotaksa pa se izmenom oblika javnog davanja iz poreza u upravnu taksu utvrđuju posebni kriterijumi za naplatu upravne takse.

Visina upravne takse koja će se plaćati prilikom registracije polovnog motornog vozila na ime kupca, izračunavaće se prema propisanom iznosu upravne takse u kunama po kilovatu u zavisnosti od godina starosti (godina starosti izračunava se prema godini proizvodnje vozila odnosno godinu starosti polovnog motornog vozila čini tekuća godina umanjena za godinu proizvodnje, a ukoliko je tekuća godina jednaka godini proizvodnje, smatra se da je vozilo staro jednu godinu).

Cilj izmena i dopune Zakona je postupak prijave sticanja polovnih motornih vozila kao i plaćanja svih davanja u vezi istog, učiniti bržim i jednostavnijim za sticatelje polovnih motornih vozila, omogućavanjem obavljanja svih radnji u vezi sa motornim vozilima na jednom mestu, navodi se u nacrtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: