Ceo grad pokriven internetom: Ovo je prejeftino

Ideja da ceo grad bude pokriven superbrzim internetom naišla je na sumnje kod velikog broja Hrvata.

Region

Izvor: Varaždinski

Utorak, 14.11.2017.

14:14

Ceo grad pokriven internetom: Ovo je prejeftino
Foto: Thinkstock

Građani Ivanece mogli bi uskoro da dobiju internet po brzini do 1 Gbit/s za poslovne korisnike, dok bi fizičke osobe imale brzinu od oko 200 Mbit/s.

Kako piše Varaždinski.hr, na sednici gradskog veća raspravljalo se o uvođenju gigabajtne konekcije u svaki dom i zgradu, uz primenu potpuno nove tehnologije na bazi tzv. milimetarskih radio sistema-

Cena priključka za građane (za brzine do 200 Mbit/s) bile bi bruto 99 kuna mesečno (oko 1.500 dinara), bez ikakvih ograničenja u količini podataka, uz iste brzine i slanja i primanja podataka

Ovaj projekt je Gradu Ivancu, kroz LAG Severozapad, ponudila jedna irska kompanija, uz razmjrno nisko sufinansiranje od 199.000 kuna s PDV-om.

Dd strane predstavnika Grada i pojedinih odbornika istaknute su i određene sumnje, u smislu da je reč o stranoj kompaniji o čijim se referencama malo zna, kao i da se radi o sjajnom high tech projektu, ali koji košta neočekivano malo novca.

Zato će Grad Ivanec sa spomenutom kompanijom potpisati Sporazum o saradnji na realizaciji ovoga projekta, ali ona neće rezultirati nikakvim materijalnim ni finansijskim obvezama.To znači da će Grad Ivanec zatražiti da kompanija najpre osposobi sistem i osigura isporuku usluge do potrošača, a tek nakon toga bi Grad imao opciju otkupa celokupne dokumentacije za svotu od 199.000 kuna, o čemu bi se pripremio poseban ugovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: