Nekada unosan biznis, sada na rubu propasti

Posle početne euforije koja je proteklih godina zahvatila Hercegovinu sada je svakim danom sve više onih koji su odustali od sadnje smilja.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.11.2017.

11:23

Nekada unosan biznis, sada na rubu propasti
(Foto: Thinkstock)

Brojni su krenuli u taj biznis vodeći se baš brzom zaradom i koji su kako bi u njega “upali” čak pozajmljivali novac ili podizali kredite, ali i zakupljivali zemlju kako bi podizali plantaže.

Računica je bila – uloženo će se vratiti i zaraditi već u prvom sedmogodišnjem ciklusu, međutim, već nakon nekoliko godina, posle početne euforije, pojavili su se i prvi problemi.

Prvo su to bile primedbe otkupljivača na kvalitet ulja, a zna se kako cenu ulja određuje kvalitet, da bi ovogodišnje otkupne cene smilja, unele nemir među proizvođače, pa se mnogima od njih neće isplatiti uloženi trud i novac. Jer se cena ubranog smilja u otkupu srozala s nekadašnjih pet do sedam KM po kilogramu na jedva 1,30 KM.

Prof. dr Ahmed Džubur, koji godinama vodi naučno istaživanje o sadnji i uzgoju smilja kaže kako je to sve već viđeno te da je ovo što se sada događa oko cene otkupa smilja klasičan primer nesrazmere ponude i tražnje.

Podseća kako je proteklih godina u Hercegovini znatno povećana sadnja smilja, te kako je već ranije govorio da je smilje istovremeno velika nada, ali i strepnja za sve ljude koji se bave plantažnom proizvodnjom i destilovanjem, s obzirom na to da je BiH postala globalni lider u plantažnoj proizvodnji smilja, jer je više od 2000 hektara zasađeno u Hercegovini.

Ono u čemu se zakazalo, upozorava Džubur, jest plasman, odnosno, prodaja proizvoda destilacije, eteričnih ulja, jer se svi akteri moraju uključiti kako bi svi bili zadovoljni, a Bosna i Hercegovina iskoristila svoj potencijal. Smatra kako će, kada ova svojevrsna kriza prođe, opstati određeni broj proizvođača, a to su oni koji imaju kvalitet i koji su pronašli kanale prodaje.

“Deo će svakako da odustane ili propadne“, naglašava Džubur, jer je cena smilja u tri godine znatno pala, ali ovo je i potvrda one teze kako se vrlo teško preko noći može postati bogat”, kaže Džubor za Slobodnu Dalmaciju dodajući kako se smilje sadi i u okolnim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: