"Zajedničkim snagama pospešiti razvoj regiona"

Za unapređenje položaja privrednika, potrebno je ojačati privredni ambijent i zajedničkim snagama, pospešiti dalji razvoj regiona.

Region

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.10.2017.

12:14

Foto: Thinkstock

To je istakao predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević rekao je na privrednom forumu u Podgorici.

Na Forumu se okupilo oko 50 privrednika, a skup su organizovali Privredna komora Crne Gore (PKCG) i PKV uz podršku Pokrajinske vlade, saopšteno je danas iz PKV.

„PKV kao stručna asocijacija i servis privrede, deluje sa osnovnim ciljem, a to je podrška i zastupanje privrednika, jer njihovi interesi su i naši interesi. Organizovanjem Privrednog foruma u Podgorici, privrednicima pružamo nove mogućnosti saradnje i ostvarivanje obostranih interesa za ulaganje. Privredna saradnja Vojvodine i Crne Gore realizuje se uglavnom putem robne razmene.

Tokom osam meseci ove godine, ostvaren je izvoz u Crnu Goru u vrednosti od nešto više od 121 milion dolara. Iz Crne Gore je uvezeno proizvoda u vrednosti 5,6 miliona dolara. U strukturi izvoza u Crnu Goru, u posmatranom periodu najveće je učešće prerađivačke industrije koja zahvata blizu 70 odsto ukupnog izvoza. Slede trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila, a zatim poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo“, rekao je Vučurević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan đoković na otvaranju Foruma istakao je značaj regionalne saradnje za jačanje privrede regiona.

„Prema statistikama, strategijama i strateškim razmišljanjima naših političkih lidera, ustanovili smo da će propulzivnost kapitala, investicija i privredne saradnje u budućem periodu i narednim godinama moći samo da raste i da napreduje. I da, kao posledica baštinjenja nekada zajedničkog privrednog prostora, komplementarnosti naših privreda, povezanosti na ličnom, političkom, nacionalnom planu, jer mi smo jednostavno uslovljeni da zajedno strateški delujemo, usko povežemo naše privrede i turističu privredu i proizvodnju i da zajednički istupamo ka turističkim tržištima u inostranstvu i ka tržištima na kojima treba da se plasiraju zajedničke robe i prostor usluga“, rekao je đoković.

Potpredsednik PKCG Ivan Saveljić istakao je da ovaj skup potvrđuje potrebu za organizovanjem što češćih privrednih susreta.

„Razvoj regionalne saradnje jedan je od najvažnijih ciljeva PKCG, a siguran sam i PKV. Forum je rezultat zajedničkih napora i stremljenja komora da se čvršće povezuje region.

Sastav vojvođanske delegacije, koji obuhvata 17 preduzeća iz različitih sektora privrede, i njihova očekivanja od potencijalnih partnera iz CG, svedoče o tome da će naredna privredna saradnja da se razvija u različitim oblastima. Mislim da je sastav vojvođanske delegacije izvanredno koncipiran i da buhvata ključne sektore moguće saradnje između Crne Gore i Vojvodine“, rekao je Saveljić.

Pomoćnik ministra ekonomije u Vladi Crne Gore Goran Šćepanović istakao je da ovaj Forum predstavlja izuzetnu priliku da se razmotre mogućnosti za dalje unapređenje bilateralnih i ekonomskih odnosa između Crne Gore i Vojvodine i daje mogućnost za definisanje novih modaliteta saradnje.

Na Forumu su predstavljeni ekonomski potencijali i investicioni ambijent Crne Gore i AP Vojvodine.

Zamenik generalnog sekretara PKV Bojana Miljuš crnogorskim privrednicima predstavila je ekonomske potencijale AP Vojvodine rekavši da je „Financial Times“ region Vojvodine drugu godinu za redom predstavio kao jedan od najboljih regiona za troškovnu efikasnost, kada su u pitanju strane direktne investicije.

„Zajedno sa značajnim inicijativama vlasti za privlačenje stranih i domaćih investicija, Vojvodina nudi izvanredan sistem podrške za povećanje profita, povećanje produktivnosti i podsticanje konkurentnosti. Republika Srbija je sa 58 zemalja potpisala Ugovor o dvostrukom oporezivanju, a sa 59 zemalja Bilateralne investicione ugovore“, naglasila je Miljuš.

Ona je dodala da optimalan odnos između cene, produktivnosti i kvaliteta radne snage omogućava jačanje konkurentnosti. Istakla je da konkurentne cene infrastrukture i radne snage omogućavaju redukovanje troškova proizvodnje.

U okviru Foruma, održani su bilateralni susreti privrednika na temu povezivanja i uspostavljanja poslovne saradnje između subjekata sa teritorije Crne Gore i AP Vojvodine, koji bi dodatno ekonomski osnažili region.

Forumu su pristutvovali i ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac i predsednik Srpsko-crnogoskog poslovnog kluba Radivoje Rašović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: