Dočekali na nož, a tražili da ne rade nedeljom

Slovenačka javnost na nož je dočekala najave da bi već u februaru 2018. mogao da stupi na snagu zakon koji zabranjuje rad trgovinama nedeljom i praznicima.

Region

Izvor: SEEbiz

Ponedeljak, 23.10.2017.

09:40

Dočekali na nož, a tražili da ne rade nedeljom
Foto: Thinkstock

Gotovo petnaest godina nakon referenduma u kojem je većina Slovenaca odlučila kako bi trgovine širom zemlje nedeljom i praznicima trebalo da budu zatvorene, zastupnik Andrej Čuš prikupio je 25 potpisa potrebnih da se pokrene opšta rasprava o toj temi u parlamentu.

Amandman na Zakon o trgovini pre stupanja na snagu mora proći parlamentarni Odbor za privredu, a izmene zakona mogle bi biti usvojene na plenarnoj sednici Skupštine u decembru. Zato je on za ljubljanski Dnevnik izjavio kako bi amandman mogao stupiti na snagu u februaru iduće godine.

No, reakcije na takav predlog stigle su s više strana. Upravni odbor Trgovinske komore Slovenije upozorio je kako bi se zabranom rada trgovinama nedeljom ugrozila barem tri prava zajamčena Ustavom – slobodna privedna inicijativa, načelo poštene i slobodne konkurencije te načelo jednakosti pred zakonom.

Iako su sindikati zaposlenih u trgovinama pokrenuli raspisivanje referenduma 2003. godine, glavni poverenik Sindikata radnika u trgovini Slovenije Ladi Rožič sada objašnjava kako bi se primena odluke o promeni radnog vremena odrazila na plate trgovaca koji u proseku mesečno zarade nešto više od 610 evra neto (sat im je oko 3,5 evra bruto).

Budući da za rad nedeljom i praznikom radnici dobiju dodatak od približno 25 evra po danu, na mesečnoj bazi primenom novih pravila radnici u trgovini izgubili bi oko 100 evra.

Slovenačko Delo dočekalo je predlog Cerarove Stranke modernog centra na nož nazivajući ga "još jednim dokazom o jalovosti slovenske politike" koji je doneo pet minuta slave Andreju Čušu. Pritom promene zakona nazivaju populističkim.

Trgovci su vrlo nejedinstveni u vezi s predlogom novog zakona. Posebno su uznemireni Petrolovim isključenjem iz zabrane, odnosno svim trgovinama na benzinskim stanicama uz autoputeve. U slovenačkoj maloprodaji zaposlene su 15.323 osobe, a 82.968 u trgovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: