Ozbiljno upozorenje banaka korisnicima m-bankinga

Hrvatsko udruženje banaka upozorava korisnike mobilnog bankarstva da su relativno ležerni u pogledu sigurnosti na internetu.

Region

Izvor: index.hr

Petak, 20.10.2017.

11:55

Ozbiljno upozorenje banaka korisnicima m-bankinga
Foto: Gettyimages

Iz tog udruženja pozivaju korisnike da sigurnost na mobilnim uređajima podignu barem na nivo one na kompjuterima.

Istraživanje o stanju bezbednosti na internetu u Hrvatskoj pokazuje da se više od polovine ispitanih korisnika usluge mobilnog bankarstva ne smatra ugroženima na internetu, a skoro 60 odsto ih lozinke za internet usluge menja jednom godišnje ili ređe.

"To pokazuje da se građani osećaju relativno ležerno u pogledu izloženosti hakerskim napadima pri korišćenju mobilnih uređaja", ocenio je direktor HUB-a Zdenko Adrović, upozorivši kako taj podatak sve više dobija na važnosti zbog 'eksplozije' korišćenja usluga m-bankarstva.

U Hrvatskoj uslugu e-bankarstva koristi 1,17 miliona građana, a 600.000 ih se služi i m-bankarstvom, što je za skoro 14 odsto više nego pre godinu dana.

HUB-ovo istraživanje provedeno je među 650 korisnika m-bankarstva, a pokazalo je da njih 56 odsto smatra da nisu ugroženi ili da su samo relativno izloženi napadima, a još 40 odsto njih o tome ne razmišlja ili ne zna dovoljno o tome. Posledično, 59 odsto ispitanika menja svoje lozinke jednom godišnje ili čak i nikad, a 34 odsto samo kada zaborave stare lozinke.

Iz HUB-a upozoravaju na deo istraživanja koji se odnosi na korišćenje "otvorenih" wi-fi mreža, jer te mreže kada je god moguće koristi 34 odsto ispitanika, pri čemu njih 3 odsto wi-fi mreže koristi i za m-bankarstvo, što je vrlo nesigurno.

Predsednik Odbora za sigurnost HUB-a Milan Parat kazao je da ove godine Hrvatska nije zabeležila značajniji hakerski napad na banke ili njihove klijente, ali da se beleži povećan broj specifičnih prevara lažnim poslovnim porukama usmerenih na kompnije.

"Građanima preporučujemo da m-bankarstvo ne koriste na wi-fi mrežama ili 'dekodiranim' uređajima, da koriste antivirusne programe te samo zvanične aplikacije za mobilne uređaju, čuvaju svoje lozinke i PIN-ove te budu oprezni ako otvaraju linkove iz SMS ili e-mail poruka", poručio je Parat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: