CG: Inflacija se zadržava na istom nivou

Mesečna inflacija u Crnoj Gori iznosila je u septembru 0,3 odsto, kao i prethodnog meseca, saopšteno je iz Monstata.

Region

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

19:36

CG: Inflacija se zadržava na istom nivou
Foto: Thinkstock

"Potrošačke cene u septembru ostale su na nivou prosečnih cena iz avgusta, dok su u odnosu na isti mesec prošle godine bile u proseku više za 3,3 odsto", navodi se u saopštenju, prenosi portal Cdm.

Rast potrošačkih cena u Crnoj Gori je u periodu januara-septembar dostigao 2,7 procenata u poređenju sa odgovarajućim lanjskim periodom.

Mesečni rast cena je zabeležen kod odeće i obuće za 10,5 odsto, prevoza 0,6 odsto, stanovanja, vode, struje, gasa i drugih goriva za 0,2 odsto.

Istovremeno, u septembru su na mesečnom nivou pojeftinili usluge hotela i restorana za 3,2 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana za 0,1 procenat.

U septembru su na godišnjem nivou skuplji bili alkoholna pića i duvan za 12,8 odsto, prevoz 6,5 odsto, odeća i obuća za 5,8, hoteli i restorani za 4,8, zdravlje 2,6, ostala dobra i usluge za 2,1 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva za 1,9, hrana i bezalkoholna pića za 1,2 i komunikacije za 0,2 odsto.

S druge strane, niže cene na godišnjem nivou su u septembru zabeležene kod rekreacije i kulture za 0,6 procenata i nameštaja, opreme za domaćinstvo i rutinskog održavanja stana 0,3 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: