Turci upravljaju "Tuđmanom", sada hoće i u CG

Turska kompanija TAV, koja upravlja sa 17 aerodroma na tri kontinenta, upoznala se sa planovima Vlade Crne Gore da valorizuje aerodrome.

Region

Izvor: cdm.me

Utorak, 17.10.2017.

14:42

Turci upravljaju
Foto: Getty images

Oni su zainteresovana za ulazak u Crnu Goru, rečeno je na sastanka u Skoplju ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića sa predstavnicima TAV-a.

Koordinator Holdinga Aerodroma TAV Giraj Čolpan i član Odbora direktora TAV-a Zoran Krstevski izrazili su spremnost da dođu u Crnu Goru i započnu sa predstavnicima Vlade razgovore o modelima valorizacije aerodroma u Podgorici i Tivtu.

Predstavnici kompanije TAV upoznali su ministra Nurkovića sa svojom delatnošću navodeći da upravljaju, među ostalim, aerodromima u Skoplju i Ohridu, a u saradnji sa francuskim kompanijama i aerodromom „Franjo Tuđman“ u Zagrebu.

Aerodrom „Aleksandar Veliki“ u Skoplju kompanija TAV je preuzela 2012. godine koncesijom na 30 godina. U skopski aerodrom je uloženo 110 miliona evra, a u ohridski 10 miliona.

“Aerodrom u Skoplju je prilikom preuzimanja imao promet od 600.000 putnika godišnje i letelo se na 12 destinacija, a sada ima dva miliona putnika godišnje sa 37 destinacija. Godišnji rast je 15 odsto”, naveli su predstavnici kompanije TAV.

Dodali su da je ostvaren svetski standard da povećanje broja putnika za milion donosi direktno otvaranje 1.000 radnih mesta, isto toliko indirektno i 1.000 radnih mesta u uslugama. Takođe u ovom slučaju je zabeleženo i povećanje ulaska turskih kompanija na makedonsko tržište.

Ministar Nurković je rekao da je imao prilike da upozna rad i nekadašnjeg skopskog aerodroma i da se to ne da uporediti sa onim što je Aerodrom „Aleksandar Veliki“ danas.

„Oduševljen sam onim što je urađeno na aerodromu u Skoplju“, rekao je ministar Nurković izrazivši očekivanje da će se uskoro sastati u Crnoj Gori sa predstavnicima TAV-a.

Kompanija TAV je vodeća u svetu po transferu putnika. Među ostalim u ovom trenutku gradi novi aerodrom u Havani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: